Tisztújítás az alapítványban

alma_mater-0 Az aradi Alma Mater Alapítvány tisztújító közgyűlést tartott 2012. február 11-én. A Csiky Gergely Főgimnáziumban összegyűlt mintegy félszáz érdeklődőt dr. Pálfi Sándor, a leköszönő kuratórium elnöke üdvözölte, majd Hadnagy Éva ügyvezető elnök tartott vetítettképes beszámolót az elmúlt évek munkájáról. (A PowerPoint-os vetítés megtekintéséhez, letöltéséhez kattintsunk ide. Ha párbeszédablak jelenik meg, abban kattintsunk a Csak olvasásra gombra.) Részletesen kitért ebben az alapítványi célok megvalósítására végzett tevékenységekre: az iskolák tanfelszereléssel való ellátása; a kiváló eredményt felmutató, illetve a rászoruló diákok támogatása ösztöndíjakkal, szükség esetén szociális segéllyel; az iskolák és a végzőseik közötti kapcsolat ápolása; folyóiratok, évkönyvek és könyvek kiadása; az ifjúsági sport és turisztika támogatása; kulturális és néprajzi tevékenységek támogatása stb. A különböző típusú ösztöndíjak, év végi díjak, jutalmak odaítélése mellett fontos szerepet kapott a kollégiumi nevelőmunka fellendítése felzárkóztató órák, egy pedagógus alkalmazása, a hagyományos kollégiumi rendezvények (gólyabál, farsang, végzősök búcsúztatása stb.) támogatása, illetve hagyományőrző tevékenységek, néptáncoktatás támogatása által.

Pontos statisztikán követhették az egybegyűltek a magyar nyelvű szórványoktatás támogatásának helyzetét, de szó esett azokról a vetélkedőkről is, amelyeket az Alma Mater Alapítvány társszervezőként, vagy támogatóként vállalt fel: Ifjúsági Ki mit tud? verseny, Helyesíró egyéni és csapatverseny, Kis nyelvész anyanyelvi levelezős verseny, Kis matematikusok verseny (a Lakiteleki Népfőiskola és a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesülete támogatásával), ópusztaszeri látogatások Erdélyi Ildikó, a kölni Alma Mater e.V. elnöke támogatásával, illetve Márki Sándor történelmi vetélkedő általános iskolásoknak. A sportrendezvények közül kiemelkedő szerepet kapott az elmúlt időszakban a Wieser Kupa atlétikai verseny, a diákok utaztatása kategóriájában pedig a Wieser Tibor kirándulás, melyet a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum hathatós támogatásával sikerült évről évre megszervezni.

A felnőtteknek (is) szánt rendezvények, tevékenységek közül a kétévente megszervezett véndiák-találkozóról, történelmi témájú előadásokról, az adventi jótékonysági estekről, az alapítvány első 20 évének megünnepléséről, illetve a könyvkiadásról és a Szövétnek kulturális szemle rendszeres megjelentetéséről hallhattak adatokat, láthattak képeket a jelenlévők.

Ujj János nyugalmazott történelemtanár, a Szövétnek főszerkesztője az aradi kulturális szemle utóbbi hat évének mérlegét vonta meg, majd Bognár Levente aradi alpolgármester, kuratóriumi tag méltatta az alapítvány munkájának hazai és nemzetközi kihatását. Matekovits Mihály, az RMPSz Arad Megyei Szervezetének képviseletében megköszönte a Zrínyi Ilona Matematikaverseny díjainak, valamint a Márki Sándor pedagógus-díjak előteremtéséhez nyújtott alapítványi támogatást, ezenkívül a Csikyből elindult eminens diákok, kutatók, szakemberek felkutatását is javasolta kapcsolatteremtés és lehetséges támogatások igénylése céljából.

Mindezek után következett az új kuratórium megválasztása. A dr. Pálfi Sándor által felsorolt kilenc jelöltet – Balta János, Berecz Gábor, Bognár Levente, Gerebenics Mihály, Ghera Róbert, Ilona János, Nagy Etelka, Polanek Róbert, Sándor Tivadar – a közgyűlés egyhangúan elfogadta. Az új kuratórium Nagy Etelkát választotta meg elnöknek, Polanek Róbertet alelnöknek, Berecz Gábort pedig titkárnak. Ügyvezető elnök Hadnagy Éva maradt, ügyvezető alelnök pedig Takács-Máthé Mónika lett. A cenzorbizottság tagjai: Czeglédi József, dr. Túsz Ferenc, Fekete Károly.

Az új kuratórium a február 20-i első megbeszélésén az alapítvány pénzügyi helyzetét, valamint a további munkához kapcsolódó ötleteket, javaslatokat tekintette át.