Emlékkiállítás Ficzay Dénesről (1921. december 27.–1985. március 2.)

Ficzay_sav

Iskolánk díszterme adott otthont a Ficzay Dénes emlékkiállításnak, amelyet március 2-án du. 6 órakor nyitottak meg az elhunyt tanár, irodalmár, helytörténész halálának 30. évfordulója alkalmából.

A zsúfolásig megtelt teremben a házigazdák részéről Hadnagy Éva igazgató köszöntötte az egybegyűlteket és néhány gyermekkori élményét osztotta meg a hallgatókkal, bár a híres tanár, Ficzay Dénes őt nem tanította, csak a bátyját. A kiállítást Irházi János, az emlékkiállítás megálmodója nyitotta meg, majd röviden méltatta Ficzay Dénes életét és munkásságát, aki tanári tennivalói mellett számos közművelődési, irodalmi, helytörténeti írást publikált. 

Az 1960-as évek elején levelezést folytatott több magyarországi hely- és irodalomtörténésszel is. A helyi lapban érdekes várostörténeti és irodalmi sorozatokat írt Aradi séták, Elfelejtett aradi írók, Aradi kislexikon, Aradi ritkaságok címmel. Gyakran szervezett az aradi diákoknak városnéző sétákat, amelyek alkalmával a történelmi tudnivalókon kívül a város szeretetét és a múlt tiszteletét is átadta a diákoknak.

Bognár Levente alpolgármester emlékezett vissza „Ficus”-ra (ahogy a diákok nevezték), majd Kiss Zsuzsanna és Kovács Henrietta XII. A osztályos diákok anekdotákat olvastak fel a tanár úrral kapcsolatban. Ezeket Nagy István pécskai fizikatanár gyűjtötte össze, aki jelezte annak a Facebook-oldalnak a működését is, ahol megpróbálta összegyűjteni a Ficzay tanár úrral kapcsolatos emlékeket. Végül Vadász Ernő nyugalmazott testnevelés tanár méltatta Ficzay Dénes munkásságát. Ő háromféleképpen ismerhette Ficzayt: iskolatársként, később tanáraként, majd tanár kollégaként.

A szervezők elmondták, ősszel szeretnék megismételni a kiállítást, hogy azt a véndiák-találkozóra hazatérő külföldön élő tanítványok is láthassák. Továbbá reményüket fejezték ki, hogy Ficzay Dénes sírfeliratát is magyar nyelvűre tudják majd cserélni. Ennek akadálya, hogy nem találják a hozzátartozókat.

Végezetül a résztvevők megtekinthették az előtérben elhelyezett képeket és kéziratokat, majd egy pohár bor és zsíroskenyér mellett egymásnak is megoszthatták emlékeiket, élményeiket.

[Fotó: Rostás Szandra]