Nyolcadikosok záróvizsgája – eredmények

Ma délután függesztették ki országszerte a nyolcadikosok záróvizsgájának (országos felmérésének) eredményeit. Szintén ma estig lehetett benyújtani az esetleges óvásokat is.

A 23 csikys vizsgázó egy kivétellel elérte az ötös átlagot, de csak 16 diák kapott ötös feletti jegyet mindhárom tantárgyból (román nyelv és irodalom, magyar nyelv és irodalom, matematika). Hárman román nyelv és irodalomból, hárman matematikából, egy diák pedig románból és matematikából maradt az ötös jegyhatár alatt.

A legnagyobb átlag 9,35, a legalacsonyabb pedig 4,08 lett. Ketten értek el 9-es feletti, öten 8-as és 9-es közötti, négyen 7-es és 8-as közötti, szintén négyen 6-os és 7-es közötti, heten pedig 5-ös és 6-os közötti átlagot.

Amint azt korábban jeleztük már, az országos felmérés általánosa (media de evaluare) az idei tanévtől már a középiskolai felvételi jegy (media de admitere) 75%-át teszi ki, a további 25%-ot pedig az V–VIII. osztály eredményeinek átlaga jelenti. (Ennek alapján az ötös vizsgaátlag alatt teljesítő csikys diák is ötös feletti középiskolai felvételi jegyet ért el.)

A Csikyben egy diák nyújtott be óvást a matematika jegye miatt. A végleges eredményt július 1-jén fogják kifüggeszteni, akkor részletes listát is közölhetünk majd a vizsgaeredményekről.

Megjegyzendő, hogy idén az országos felmérésen elért eredménynek még nincs kizáró jellege, tehát akár ötös alatti általánossal rendelkező diák is felvételt nyerhet az ősszel még szabadon maradt helyekre. A jövő évtől azonban az a diák, aki nem éri el az országos felmérőn az ötös átlagot, kizárólag technikai- vagy szakközépiskolában tanulhat tovább.