Százszorszép-bemutató: Lázár Ervin meséi

szazszorszep_2013-1 Ismét elszáguldott egy év. Szinte hihetetlen, hogy már egy éve annak a számomra örökre emlékezetes előadásnak. Nem lehetett nem folytatnom. A gyerekek igénye a színjátszás iránt nem lanyhult. A Százszorszép megújult. Tíz vidám, ügyes, tehetséges ötödikes gyermek külön csoportot alkotott ebben a tanévben. Így vagyunk 37-en. Meg kell mondanom, számomra a legszívmelengetőbb, hogy a nagycsoport tagjai már öt, esetleg négy éve hűséges tagjai a Százszorszépnek. 2008-ban harmadikos-negyedikes apróságok voltak, amikor először léptek fel a Játsszunk együtt összeállításban. Ma már tessék csak megnézni őket, mekkorák és mire képesek.

Tehát ősszel a gyerekek igénye, valamint az én hajlandóságom újra találkozott, és ekkor megszületett bennem az ötlet, legyen ennek az évadnak a témája Lázár Ervin immár klasszikussá vált meseregénye, A négyszögletű kerek erdő. Történetei közül a három csoportnak valókat kiválasztottam, és nekiláttunk. A forgatókönyv megírása szinte gyerekjáték volt, olyan sok a párbeszéd a mesében. Fekete Réka számítógépes segítsége pedig lehetővé tette, hogy kinyomtassuk, majd az iskolában sokszorosítsuk a tanulandó szövegeket. Sikerült a zsúfolt órarendbe begyömöszölni a próbákat. Az iskola tágas könyvtára ideális hely volt a munkához.

A tavalyi előadás bevételéből új jelmezek készültek. Ebben, illetve a meghívók elkészítésében újra a Kecskés család segített. A kiegészítőket nagyon szívesen horgoltam, festettem, ragasztottam a hosszú tél alatt.

A legnagyobb gondot ismét a színpad díszletezése okozta, hiszen a bordó függöny mögött az üres falak állnak. Mint minden évben, ehhez is akadt lelkes, önfeláldozó segítségem. A régi, használhatatlanná vált hátsó függönyöket a Kölcsey Egyesület tisztíttatta. Ezekre álmodtam az erdőt. Az aradi Univops üzletvezetője, Balogh Öcsi, nem csak ingyen adta a festéket és a hozzávalókat a díszlet kivitelezéséhez, de önzetlenül három fél napot töltött velem, hogy segítsen megfesteni a fákat. A technológia órákon szorgos gyermekkezek vagdosták a textilleveleket, amiket egy péntek délben két óra alatt ötletesen felragasztottak a színpadon fekvő fákra. Így született meg a négyszögletű kerek erdő, és kezdődhettek meg a színpadi próbák.

Az előadás lebonyolításában most is a Kölcsey Diákszínpad tagjai segítettek, Kiss Zsuzsi és Molnár Melinda, valamint a diáktanács egy kilencedikes tagja, Păcurar Ariana. Az ötödikesek csoportját Erdélyi Kinga kolléganőm felügyelte.

Ehhez járul még a két önzetlen technikus, Bele Misi és Tanács Misi, akik a hangosítást, illetve a világítást biztosítják. Végül, de nem utolsó sorban itt van László Feri, aki évek óta avval támogatja a Százszorszépet, hogy felveszi az előadást, s így minden résztvevő kap egy DVD-t emlékbe.

A június 9-i, vasárnapi bemutató előadást egy szerdai is követte (június 12-én) az általános iskolások részvételével. Reméljük, az előadás elnyerte a közönség tetszését.

[A fényképek a vasárnapi előadáson készültek. Fotó: Ilona János]