A kultúra és a sport jegyében

kung_fu-1 Május 11-én, szombaton izgalmas utazásra vállalkozott egy autóbusznyi csikys diák, három kísérőtanárral együtt. Az Erdélyi Kinga testnevelőtanár által szervezett kiruccanásra a két VI. osztály osztályfőnöke, Drasztyl Andrea és Back Mária, valamint két szülő kísérte a kalandra felkészült nebulókat. 

Kora reggel 6 óra után indultunk a suli elől, és már délelőtt 10 körül Budapesten voltunk a Pannónia Általános Iskola tágas sporttermében, ahol a III. Harcművészek a határontúliakért kulturális és sportnap rendezvényén vettünk részt. Más határon túli suli diákjaival együtt figyeltük dr. Simicskó Istvánt, az emberi erőforrások minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkárát, aki ízelítőt próbált adni a kung-fu művészetéből és bevezetni minket annak rejtelmeibe. Élvezetes volt kipróbálni azokat a fogásokat, amelyek a védekezés mozzanatait jelentik. A gyakorlásban kung-fu mesterek voltak a segítségünkre.

Jelen volt Máday Norbert, Wing Tsun Kung Fu Nagymester, az egyesület vezetője, aki nagy tiszteletnek örvend társai körében. Ő volt a rendezvény főszervezője. Érdekes élmény volt találkozni az ősz hajú, idős Pézsa Tibor olimpiai bajnok kardvívóval, aki bemutatót tartott és tanított néhány cselt ebből a régi magyar sikersportból. 

Ebéd után a nemzeti tudat ápolására is figyelmet fordítottak. Élő, zenés történelemórán utaztuk végig a kuruc-labanc időket, belehallgattunk a harcmezők dalaiba, a nemzeti tudatot ébrentartó nótákba. Csodálatos módon szólaltatta meg a tanár úr a tárogató hangján ezeket az örökzöld remekműveket, olykor mi is bekapcsolódtunk énekünkkel.

Délután meglátogattuk a budapesti Hadtörténeti Múzeum három kiállítását, 1848-at, az I. világháborút és a II. világháborút. Ezután végre következett a megérdemelt fagyizás, majd a hazautazás.

Szép volt, jó volt, élmény volt! Köszönjük a lehetőséget!