Rádióztunk és tévéztünk egy kicsit

kisfilmesek_temesvar-1 A Bánsági diákok kisfilmfesztiválja pályázat keretében ma Temesvárra látogatott a Csiky kisfilmes csoportja. A Temesvári Rádió Pestalozzi úti székhelyén a pályázatot kiíró Szórvány Alapítvány részéről Kovács Katalin projektmenedzser és Păștean Nathalia projektasszisztens fogadott minket. Az aradi és a temesvári csoportot (merthogy a Bartók Béla Elméleti Líceum kisfilmes csoportja is jelen volt a mai tevékenységeken) Lehőcz László, a magyar adás főszerkesztője vezette végig a négyszintes épületben s közben sok érdekességet elárult a rádió működéséről. Megtudhattuk tőle, hogy a belső és külső munkatársak által készített napi egyórás magyar adásokban hírek, ifjúsági és családi magazinok, kulturális, nyugdíjas, illetve vallási műsorok kapnak helyet. A Temesvári Rádió román, magyar, szerb, német és szlovák nyelvű adásai ma már nem csak Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyékben, hanem egész Nyugat-Romániában, Erdély keleti részén, de Magyarországon és a Vajdaságban is foghatók. Az éppen sugárzott élő műsor készítésébe is betekinthettünk, de a hírszerkesztők munkájáról is tájékozódhattunk. A vágószobában Lehőcz László a hangfelvételek digitális feldolgozásának alapjaiba vezetett be, sőt régi hangtechnikai eszközöket és a „digitális korszak” előtt használt mágnesszalagokat is bemutatott. 

Ezután a 2012. januárjában egy román–magyar európai uniós pályázat eredményeként beindított újszentesi Behela TV székhelyére buszoztunk. A szentesi (Magyarország) Civil TV „kistestvéreként” beindított Behela TV stúdiója jelenleg az újszentesi új iskolaépület tetőterében működik. László Árpád szerkesztő elmondta, hogy elsősorban a helyi eseményekről tudósítanak, de a fontosabb temesvári és bánsági történésekre is odafigyelnek. A hírek mellett kulturális, sport- és turisztikai jellegű műsorokat, riportokat, vitaműsorokat készítenek, ezek többsége a Behela TV honlapján is megtekinthető. Természetesen nagyon élvezték a diákok a tévéstúdió hangulatát, rögtön ki is próbálták, milyen érzés a riporter, illetve a riportalanyok székében ülni, de a kamera és a keverőpult használatát is megismerhették, igaz, nem aprólékosan. Még szívesen maradtunk volna a rádió- és a tévéstúdióban, de az iskolabusznak időben vissza kellett érni a Csikybe, ezért elbúcsúztunk a temesváriaktól és hazafelé vettük az utat. (Kapott is eleget Ilona János pályázati felelős a diákoktól a „túl korai” visszaindulás miatt, de kibírta…)

A pályázat lezárása, egyben csúcspontja a május végén, Aradon megrendezett kisfilmfesztivál lesz, amelynek keretében a csikys és bartókos diákok által elkészített kisfilmeket mutatjuk be. A részleteket (időpont, helyszín stb.) időben jelezzük majd.

A kisfilmes pályázat keretében végzett korábbi csikys tevékenységekről itt olvashatunk.