A történelem „hercegei”

korona_tiara-1 Történelmi vetélkedőn vett részt iskolánk háromfős „keresztes csapata” – és kiváló eredményt ért el. Lehoczky Attila történelemtanár állt elő a verseny ötletével, és felkért rá három fiatal, vállalkozószellemű diákot, akik vállalták a versenyt és az ezzel járó, alapos felkészülést.

Ezután indult a „kerszteshadjárat”. A csapat – Sisa Rihárd, Tóthpál Béla, Zaharie-Gulyás Ábel (IX. A) – április 5-én, a szalagavató utáni napon reggel indult az Ács-Muhi Csilla történelemtanárnő által Szatmárnémetiben megszervezett Korona és tiara című történelmi vetélkedőre, melynek Bakócz Tamás és I. Mátyás volt a fő tárgya. Érkezésük és a kapott ebéd elfogyasztása után mind a tizenhárom versenyző csapat elindult Erdődre, Bakócz Tamás szülőföldjére. Ott először csak nézelődtünk, majd a bemutató készségünket villogtattuk meg, ugyanis az első program az erdődi vár megtekintése és rövid történetének meghallgatása volt, majd a Petőfi-obeliszk és a római katolikus templom szépségeinek megfigyelése következett. A munka nehezebb része, az előzetes feladatok bemutatása csak ezután következett. A középiskolás csapatok előzetesen egy háromnapos virtuális kirándulást állítottak össze, melynek központjában a Mátyás- és Bakócz-kori reneszánsz műemlékek álltak, valamint egy képverset (kaligrammot) készítettek Janus Pannonius Egy dunántúli mandulafáról című versét felhasználva. Ezen a próbán csapatunk a maximális 25 pontból 23-at ért el. 

Másnap, a verseny ünnepélyes megnyitóján a szervezők szónokoltak egy keveset, és próbáltak lelket önteni az izguló versenyzőkbe. A röpke kétórás szabadidőt az aradiak egy kávézóban töltötték el, a további próbákra való szorgalmas készüléssel. A verseny alatt jó hangulat uralkodott a teremben és a csapatunkban is, hiszen a feladatok nagyon érdekesek voltak, jó érzés volt megoldani őket.

Az oldottság, a felkészülés, a magabiztosság és a találékonyság végül meghozta a gyümölcsét, a „keresztes hadjárat” kis híján győzelemmel végződött. Csapatunk végül hercegként, ezüstérmet felmutatva tudott hazatérni Szatmárnémetiből.

A szervezőbizottság mindhárom dobogós csapat eredményét egy kétnapos visegrádi kirándulással jutalmazta.

[Fotók: Tóthpál Renáta]
1. Csapatunk a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban, a Kölcsey szobor előtt 2. Az erdődi várnál 3. Az erdődi katolikus templomban 4. A verseny szóbeli bemutatóján 5. A verseny írásbeli része előtti ismétlés 6. Az írásbeli versenyen 7., 8. A díjkiosztón 9. Oklevél.