Érettségi: következik a digitális készségek felmérése

Június 20–21-én, csütörtökön és pénteken a digitális készségek felmérésével („D” próba) folytatódik az idei érettségi nyári vizsgasorozata.

A beosztást az érettségiző diákok osztályfőnöküktől kapják meg, illetve a földszinti hirdetőtáblán is közzéteszik. A digitális készségek felmérésének helyszíne mindkét napon az első emeleti informatikaterem lesz.

A diákok 12.30-kor jelentkeznek az informatikateremben, a vizsga 13.00 órakor kezdődik és 14:30-ig tart. Az összesen 90 perces felmérés során az első 15 percben internetkapcsolatot igénylő gyakorlatot kell elvégezni, a hátralévő 75 percben viszont csak a számítógépeken rendelkezésre álló programokat használhatják a diákok, internetes kapcsolat nélkül.

Az értékelés az Országos Értékelési és Vizsgaközpont által küldött skála szerint történik. Az elért pontszámok alapján a következő besorolásokat kaphatja a diák: 0 és 30 pont között kezdő felhasználó (utilizator începător), 31 és 55 pont között középhaladó (utilizator de nivel mediu), 56 és 74 között haladó (utilizator avansat), 75 és 100 között pedig tapasztalt felhasználó (utilizator experimentat).

A vizsgázóknál csak a személyi kártyájuk (vagy, annak hiányában, az útlevelük) és az írószerük lesz (kék színű golyóstoll vagy töltőtoll). Szigorúan tilos és a vizsgáról való azonnali kizárással jár mobiltelefonok vagy más kommunikációs eszközök és forrásanyagok (könyvek, füzetek stb.) használata, vagy akár csak a vizsgaterembe való bevitele. Ez, ahogyan a másolás, illetve a másolási kísérlet is a következő két érettségi vizsgasorozatról való eltiltást vonja maga után. A vizsgáról videofelvétel is készül, amelyet az Arad Megyei Tanfelügyelőség ellenőriz le.

Az idegen nyelvi vizsgákkal kapcsolatos tudnivalókra később térünk vissza.

Az érettségi pontos menetrendjét IDE kattintva lehet ellenőrizni.

Jó felkészülést, ismétlést, sikeres „digitális vizsgát”!