„Mondom néktek: mi mindig búcsúzunk” – Nyolcadikosok ballagása 2024-ben

[Fotó: Kulcsár Jóel]

2024. június 13-án iskolánk VIII. osztályos diákjai elballagtak és maguk mögött hagyták az elmúlt négy általános iskolai tanévet. Reggel 8-tól a két osztályfőnök – Rudolf Anna és Rónai Helén – megtartotta az utolsó osztályfőnöki órát, majd a Ballag már a vén diák-ot énekelve a két osztály leballagott az udvarra, ahol V–VII. osztályos társaik, illetve középiskolás diákok is várták őket.

A Gaudeamus eléneklése után az ünnepséget Ádámcsek Annabella (VII. A) nyitotta meg egy szavalattal, majd a bemondó, Osvár Anna (VII. B) megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte Tóth Csabát, Arad megye prefektusát, Barbócz Izabella főtanfelügyelő-helyettest, Nyári Melindát, a Csiky Gergely Főgimnázium aligazgatóját, Fekete Karolinát, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület alelnökét és Vékony Zsolt, református lelkipásztort.

A diákokat és az ünneplő egybegyűlteket Nyári Melinda köszöntötte, beszédében elmondva, hogy az oktatási rendszer hatékony működésének az a feltétele, hogy a szülő, tanár és diák együtt dolgozzon ugyanazért a célért. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlévő diákok ősszel iskolánk valamelyik kilencedik osztályában együtt folytatják majd a közös emlékek gyűjtését. Ezután Tóth Csaba, majd pedig Tóthpál Renáta beszédét hallhattuk, aki egy békás mesével akarta sugallni, hogy csak az érhet el valamit, aki nem hallgat azokra, akik kétkednek benne.

A hetedikes diákok nevében Mihălțian Noémi búcsúzott a ballagóktól, a végzős nyolcadikosok nevében pedig Horváth Johanna mondott búcsúbeszédet.

A szalagtűzési és a jelképes kulcsátadási ceremónián a nyolcadikos évfolyamot Kiss Zita és Csermák József, a hetedikeseket pedig Tamás Lőrinc és Koncz Emma képviselte. A ballagó évfolyam nevében Kurilla Sebestyén Fruzsina, Drasztyl Veronika, Páll Zita, Dobos Maya, Rudolf Janka és Kiss Cintia szavalták el Reményik Sándor Mi mindig búcsúzunk című versét. Ezt követte a közös dal, amivel a két osztály készült a jelenlévők számára, mégpedig A Pál utcai fiúk című musical Mi vagyunk a Grund című dala.

Elérkezett a díjazás pillanata is. Az okleveleket és a jutalmakat az osztályfőnökök adták át. A VIII. A osztály diákjait Rudolf Anna díjazta:

  • I. díj: Godó Melinda Emma
  • II. díj: Kiss Zita
  • III. díj: Timiş Abel és Horváth Johanna Viviene
  • Dicséretesek: Teleky Zsombor, Dioszeghi Nikolett, Derzsi Alexa Henriett, Farkas Emese Viktória, Zabojszky-Horváth Oszkár, Schmack Sára Viola.

A VIII. B osztályfőnökeként Rónai Helén jutalmazta diákjait:

  • I. díj: Doboș Maya Viktoria
  • II. díj: Rudolf Janka Naómi, Mészár Benedek Áron, Kiss Cintia Alexandra
  • III: díj: Drasztyl Dóra Veronika
  • Dicséretesek: Csermák József, Marossy Csongor, Vincze Lea, Szász Dániel Tamás, Páll Zita Mária, Deme Ervin, Kurilla-Sebestyén Fruzsina, Nesmerák Viktor, Vajdovics Jázmin Vivien.

A jól kiérdemelt különdíjakat Spier Tünde, igazgatóasszony adta át a diákoknak. A Bolyai János-díjat Drasztyl Veronika (VIII. B) érdemelte ki a négy éven át felmutatott eredményeiért a matematika tantárgy terén. Ő részt vett a Zrínyi Ilona, az OMMO és a Csillagszerző matematikaversenyeken, illetve a MATLAP rendszeres feladatmegoldója volt. A Böszörményi-díjat Horváth Johannának (VIII. A) ítélték a versmondó versenyeken elért szép eredményeiért.

A szaktanárok különdíját – a román, magyar, matematika, fizika, kémia, földrajz, történelem, biológia, vallás, rajz, zene és torna tantárgyak terén elért eredményekért – Spier Tünde és Nyári Melinda adta át.

A ballagási ünnepség Vékony Zsolt József református lelkipásztor áldásával zárult. Amíg az iskola zenekara elénekelte Cseh Tamás Csönded vagyok, illetve a Bagossy Brothers Company Visszajövök című számát, a ballagó diákok felbocsátották a jövőbe vetett hitet jelképező színes léggömböket. Ekkor már a könnyek is kicsordultak, és a diákok egymást megölelve búcsúztak el az elmúlt négy évtől, és – remélhetőleg csak ideiglenesen – egymástól is.

« A 3 »