A nemzetközi π-napon

Március 14-én ünnepeltük iskolánkban, a matematika órák keretén belül, a nemzetközi pí-napot, amely 2020 óta a Nemzetközi Matematikai Unió és az UNESCO döntése értelmében a matematika világnapja is. 1988 óta ünnepli a világ ezen a napon a π születésnapját. A szám két tizedesjegy pontosságig 3,14 és a kör kerületének és átmérőjének hányadosa. Az ünneplés ötlete Larry Shaw fizikusprofesszortól származik, aki 1988. március 14-én tudóstársaival közösen pite evéssel, körbejárkálással és a π számjegyeinek kántálásával kezdte meg az ünneplést.

Iskolánkban a diákok matematikai játékokkal ünnepelték meg a matematika világnapját, Pálfi Anett és Czeglédi Csilla tanárok vezetésével, kapcsolódva ezáltal a idei világnap témájához: Játszunk a matematikával!

Újra megbizonyosodtunk arról, hogy játszani minden korosztály szeret. Az V., VI., VII. osztályos diákok éppúgy élvezték a matekos szabadulószoba feladványait és a társasjátékokat, mint a IX. C és a XII. B osztályosok a humoros agypörgetőket. Matematikai játékokon és társasjátékokon, fejtörőkön, mértani szerkesztőkön és rejtvényeken kereszt-l tapasztalhatták meg, hogy a matematika jelen van a mindennapjainkban játékos formában is.

Kíváncsian várjuk a jövő évi világnap témáját, hogy ismét együtt ünnepelhessünk.

[Fotó: Czeglédi Csilla, Pálfi Anett]

« A 2 »

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .