XII. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

Szellelki Krisztián, Kopacz Melánia és Nyári Tamás (XI. A) a Szegedi Tudományegyetem által szervezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, 2023. december 1-jén

Idén december 1-2. között szervezte meg a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Iskolánk részéről Kopacz Melánia, Nyári Tamás és Szellelki Krisztián (XI. A) vett részt ezen, Páll Mária biológiatanár kíséretében.

A szállást és az étkezést az SZTE biztosította, a szegedi Dóm Hotelben. A verseny két fordulóból állt. Az elődöntőben nagyrészt fizika, kémia és biológia feladatokat kaptunk. A döntőbe a 6 legjobban teljesítő csapat jutott be, amelyek egy kvízversenyen, közönség előtt mérték össze tudásukat főleg Szent-Györgyi Albert és az elmúlt évek Nobel-díjasainak munkásságából és életéből. A verseny több hónapnyi felkészülést igényelt. Az orvosi biokémiába, de a fizika rejtelmeibe is beleástuk magunkat.

A szegedi napok viszont nem csak a versenyzésről szóltak. Viszonylag sok volt a szabadprogram, így a várost és a Tudományegyetemet is megismerhettük, továbbá Pál Csaba, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatójának érdekfeszítő előadását is megtekinthettük az antibiotikum-rezistens baktériumról.

Összességében, habár idén nem értünk el különösebb eredményt, egy kellemes élmény volt, amiből sokat tanultunk.

« A 2 »