„Ami a szívemet nyomja” – Szövétnek-pályázat

Újév, új hang. Újra. Ami a szívemet nyomja című pályázatunkkal a 14–18 éves diákokat szólítjuk meg műfaji megkötöttség nélkül, ám rövid terjedelemben. A díjazott írásokat 2024-ben leközöljük.

2024. A háromhaviság adta új lehetőség az évszakiság. Jövőre tavaszi, nyári, őszi és téli lapszámmal jelentkezünk, leghamarabb áprilisban.

Hajt a rajt. Pedig év végén hátradőlnék, visszalapoznék, felidézném Doberdót, az Isonzó-menti bunkerföld dohos múltszagát; a katonatemető megrázó tömörségét, az ismerős és ismeretlen nevek fájdalmas súlyát a fűből kihajló apró sírköveken, a kereszt felé vezető lépcsőfokokon; Hemingway Lignanojának csigagyűrűjét; Velence szűk sikátorait és a rájuk vetülő Szerb Antal-, Márai-, Babits-képeket. Holdvilágomnál előhívnám saját szókockáimat, mérleget készítenék a miértjeimről és a mikéntjeimről. Írnék az adventi várakozás szépségéről; arról a gyermekkori felismerésről, hogy az angyal nem mindent hoz el, s a hitről, hogy amit mégis, az nekem rendeltetett, abból merítkezhetek, ha nehéz is az elcsendesedés ebben a roppant rohanó decemberben.