Lélekporc – Érdekes játék a szavakkal és a gondolatokkal

Kézdi Imola és Kelemen Kinga a Lélekporc című verseskötet aradi bemutatóján
[Fotó: Ilona János]

A Miniallűrök című debütkötet tartalma még a pandémia idején keletkezett. Azt hitte, hogy amikor újraindulnak a próbák és az előadások, megszűnik majd a Hamupipőkéhez hasonlatos varázslat, ami a verseket ihlette, lecseng benne az alkotás vágya, az írás helyét visszaveszi a színház. De nem így történt. A próbák szünetében, az előadások előtt, után ha felbukkant egy gondolat, azt szorgalmasan lejegyezte, otthon letisztázta, alakította, és jöttek, továbbra is jöttek a versek. Kézdi Imola Lélekporc című második kötetének bemutatója 2023. október 10-én volt a Boéme kávézóban, az Aradi Kamaraszínház szervezésében.

Ahol a tavaly májusi Miniallűrök-bemutatóhoz hasonlóan Kelemen Kinga, dramaturg beszélgetett a Jászai Mari-díjas, kétszeres Uniter-díjas színművésszel (mindketten a Csiky Gergely Főgimnázium volt tanítványai).

„Szabbatikus évet vettem ki” – fogalmazott Kézdi Imola, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy 21 évi intenzív kolozsvári színházi munka után (amihez hozzáadódik az azt megelőző három marosvásárhelyi évad is) most Aradra költözött, szabadúszó színművészként folytatja, két gyermeke nevelésére összpontosít, és, természetesen, a költői munkára is több időt szán.

Mindig a kép, a gondolat van előbb – mondta el a kávézóban összegyűlt érdeklődőknek, barátoknak, ismerősöknek –, s arra épül a játék a szavakkal. Nem volt egyszerű az új verseskötet címválasztása. A Lélekporcicák volt az első verzió, ám félő volt, hogy a cica szócska teljesen más irányba vinné el a történetet. Ezután lett Lélekpor, majd a végső ötlet lányától, Rézitől, a kötet borítótervének és illusztrációinak készítőjétől származik, legyen Lélekporc, és az maradt.

A Miniallűrök 69 költeményt tartalmazott, és ez véletlenszerűen megegyezett az édesapja korával, aki épp 69 éves lett volna 2021-ben, ám a kötet megjelenését már nem érhette meg. A kolozsvári Exit Kiadó gondozásában megjelent Lélekporc verseinek száma 46, ami pedig a saját jelenlegi korára is utal.

A könyvbemutatón saját verseiből is felolvasott Kézdi Imola, és készségesen válaszolt a résztvevők kérdéseire. A frissen megjelent kötet dedikálásával zárult a rendezvény.

Apropó: várjuk a következőt! 🙂

Kézdi Imola
sefa

mióta itt hagytál
a sefán, hol
a seszó
s a sebeszéd
terem, megseírt
levelek közt,
téged kereslek
minden ágon,
mindenben.
fészket rak
bennem a
semmi, és a
seveled,
senélküled.