További javulás – Érettségi eredmények az óvások után

Július 7-én, pénteken délelőtt tették közzé a 2023-as érettségi nyári vizsgasorozatának végleges eredményeit. Az óvások elbírálása nyomán eggyel növekedett a sikeres érettségizőink száma, így az átmeneteli arány 87,75 %, az idei végzősöké pedig 95,45 %. Országosan az érettségizők 75 %-a vizsgázott sikeresen.

3-an nyújtottak be óvást a román jegyük növelésére (sikertelenül), 1 diák a magyar és a földrajz jegyét óvta meg (a magyart sikeresen, az átmenéshez szükséges 6-os átlagot is elérve), 1 diák pedig földrajzból óvott, minimális emelést elérve, de az átmenetelt nem elérve.

A statisztika a következőképpen alakult: az összesen 49 beiratkozott diák (44 idei, 5 korábbi végzős) közül mindenki megjelent a vizsgán, 43-an értek el átmenő jegyet, 6-an megbuktak. Ez 87,75 %-os átmeneteli arányt jelent. Az idei végzősök átmeneteli aránya 95,45 % (44 diák közül 42 sikeres érettségiző), a korábbi végzősök pedig egy diák vizsgázott sikeresen (20 %). A sikeresen vizsgázó csikys diákok átlaga 7,29 (az idei végzősöké 7,53), a legmagasabb átlag 9,40, a legalacsonyabb pedig 6,17.

A Csiky Gergely Főgimnázium összesen 5 diákja ért el 9-es feletti átlagot, őket (engedélyükkel) név szerint is felsoroljuk:

  1. Szabó Sára (XII. A – 9,40)
  2. Andrási Rafael (XII. C – 9,26)
  3. Andrasoni Henrietta Orsolya (XII. A – 9,20)
  4. Vincze Viktória (XII. C – 9,13)
  5. Bac Beatrix Barbara (XII. A – 9,01).

További 11 diákunknak sikerült 8-as felett teljesíteni. 3 diák írt 9-es feletti dolgozatot román nyelv és irodalomból. 1 diák 10-est, további 9 diák pedig 9-es vagy 9-es feletti osztályzatot ért el magyar nyelv és irodalomból. A szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgyból (matematikából) 4-en értek el 9-es feletti osztályzatot. A szaknak megfelelő választható tantárgyaknál (földrajz, biológia /anatómia/, informatika, szerves kémia, szervetlen kémia, pszichológia) összesen 1 darab 10-es jegyet találunk (anatómiából), azonkívül 12 darab 9-es vagy 9-es feletti osztályzatot értek el diákjaink.

Két korábbi végzősünk minden tantárgyból átmenő jegyet ért el, de néhány századdal a sikeres érettségihez szükséges 6-os átlag alatt maradt a végső jegyük. Összesen 4 diák román nyelv és irodalomból vizsgázott sikertelenül.

A csikysek részletes eredményeit a tanügyminisztérium honlapján, IDE kattintva nézhetjük meg, az osztályokra lebontott átlagokat tartalmazó táblázatokat pedig ITT, vagy az alábbi képre kattintva találjuk meg.

Gratulálunk a sikeres érettségizőknek! Jó pihenést és sikeres pályaválasztást!

Az őszi vizsgasorozatra július 17–24. között lehet beiratkozni.