RMPSZ-rendezvények a Csikyben

„Egyiskolás” szórványmegyék, térségek megbeszélése a Romániai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében, a Csiky Gergely Főgimnáziumban, 2023. március 11-én [Fotó: Ilona János]

Március 10-én, péntek délután a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében szerveztük meg az RMPSZ Arad megyei szervezetének küldöttgyűlését, amelyet Halász Ferenc, partiumi alelnök és Burus Botond, országos elnök is megtisztelt jelenlétével. Pellegrini Miklós, az RMPSZ Arad megyei elnöke ismertette a szövetség munkáját az elmúlt időszakra vonatkozóan, majd a jelenlevők megszavazták a szövetség elnökségét.

A Romániai Magyar Pedagógusszövetség minden évben megszervezi az „Egyiskolás” szórványmegyék, térségek kerekasztal megbeszélését. A vírushelyzet miatt lassan 3 éve halasztódott ennek az „élő változata”, ennyit várt Arad, hogy házigazdája lehessen a rangos eseménynek. A megbeszélésre 14 olyan megyéből érkeztek tanfelügyelők, tanfelügyelő-helyettesek, iskolaigazgatók, ahol nem tömbmagyarság él, és ahol az iskolák gondjai nagyon hasonlítanak.

Március 11-én, szombat délelőtt házigazdaként előbb Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke és Barbócz Izabella, főtanfelügyelő-helyettes asszony köszöntötte a résztvevőket, majd Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója, az RMPSZ helyi szervezetének alelnöke mondott üdvözlő gondolatokat.

Ezek után jöhettek a komoly és kemény témák. Csáky Csongor, a Magyarországi Rákóczi Szövetség elnöke bemutatta mindazokat a programokat, amelyeknek célja a magyar diákok és ezen keresztül a magyar iskolák és magyar családok támogatása. Szó volt a Gólyahír programról, az óvodai ajándékozásról, az Iskolatáska programról, a nagyobbakat érintő táborokról, kirándulásokról, rendezvényekről, és a legújabb segítségről is, mégpedig arról a 6 kisbuszról, amely ősztől abban fogja segíteni a magyar családokat, hogy gyermeküket könnyebben eljuttassák magyar iskolába. Ezen lépések célja, hogy megkönnyítsék a Magyarország határain kívül élő magyar családoknak az iskolaválasztást.

Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke a délutáni oktatás előnyeit mutatta be, Szabó Ödön, parlamenti képviselő pedig az új tanügyi törvény néhány, a kisebbségre vonatkozó bekezdését részletezte.

A jelenlévők ezután tematikus termekben folytatták a közvetlenebb beszélgetést, érintve olyan témákat, amelyek minadannyiunk közös problémái. Ennyi idő alatt nem lehet ezeket megoldani, de egy-egy jó gyakorlatot, tanácsot biztos magával vitt mindenki.

Az ebéd után a szervezők lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek arra, hogy megcsodálhassák a Képtárban Feszty Árpád Triptichonját.

Egyetlen fél nap nem volt elég az „egyiskolás” megyék problémáinak megoldására, de arra mindenképp igen, hogy megértsük, nem csak mi vagyunk nehéz helyzetben, gondjaink hasonlóak, és ha mi itt becsületesen végezzük a dolgunkat, reménykedhetünk a jövőben.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »