„Most rajtatok a sor” – Szalagavató 2023

[Fotó: Ilona János]

2023. február 15-én került megrendezésre iskolánk szalagavató ünnepsége az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban. Az 55 végzős egyikeként elmondhatom, hogy az a szerdai nap az ébresztőnk megszólalásától kezdve egészen a hajnalig tartó hazaérkezésünkig megszámlálhatatlanul sok emlékezetes pillanatot tartalmazott.

Tizenkettedikes diákokként 10-től részt vettünk egy utolsó próbán az előadás előtt, ami előidézte a tavalyi szalagavató főpróbájának emlékeit is, ahol szervezőkként leginkább arra figyeltünk, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. Idén már más volt a helyzet, hiszen mi voltunk azok, akik egymás kezét szorongatva álltunk színpadra este, így a főpróba is más hangulatban telt el számunkra. Amikor ennek vége lett, szétszéledtünk, készülődni kezdtünk, és a napnak ezen óráiban még közel sem éreztük magunkat olyan diákoknak, akiket felnőtté avathatnak.

A 18 órai kezdet jelentette számunkra a váltást, mármint továbbra sem éreztük magunkat felnőtteknek, csupán az a pillanat volt az, amikor a páholyokban elfoglalva helyünket magával ragadott minket a szalagavató varázsa, és ott voltunk a pillanatban, figyelve mindent, sírva és nevetve, hiszen azok a pillanatok nekünk és rólunk szóltak. A feladatunk csupán az volt, hogy ezeket át is éljük. Az eseménysorozatot iskolánk igazgatónője, Spier Tünde nyitotta meg beszédével, aki összefoglalta, hogy a maturandus miért is ilyen fontos esemény az iskola és a végzős diákok életében, de Horváth Júlia, az RMDSZ és az aradi magyarság érdekeit képviselő városi tanácsos is ellátott minket néhány hasznos tanáccsal, szívhez szóló gondolattal.

A műsorszámok közé tartozott a néptánc, a XI. évfolyam modern tánca, illetve Kruzslitz Kyra és Horváth Jázmin (XI. C) táncos produkciója, de a tizenkettedikes diákok közül Andrási Rafael (XII. C) szavalata, illetve Almási Eszter és Rónai Zoltán (XII. A) zenés, dalos összeállítása is. Színpadra állt az Aranyos Norbert (XI. C), Bálint Anna (IX. A), Bedő Tamara (IX. C), Kovács Bence (IX. C) és Szél Emese (IX. A) alkotta 15 perc nevű együttes is néhány, az évfolyamunk által sokat hallgatott számmal.

Az osztályvideók vetítése várt mozzanat volt számunkra, hiszen rengeteg ötletelés előzte meg minden osztályban a kisfilmek elkészítését, hogy azok minél pontosabban mutassák be, kik is voltunk mi a négy év során. A XI. A osztály tanulói előadták A nyakkendő című jelenetet, amelyet Ilona János informatika és számítástechnika tanár írt, és Ruja Ildikó magyartanár rendezett. A színdarab bemutatta, hogy sokszor milyen káosz, izgalom, türelmetlenség és boldogság jellemzi a szalagavatót egy tizenkettedikes diák életében, mi pedig imádtuk az előadás minden percét, teljes valószerűsége miatt.

A rendezvény végéhez közeledve mi, a végzősök álltunk a színpadon izgalomtól és boldogságtól csillogó szemekkel és mosollyal az arcunkon, majd következhetett a szalagtűzés. A XII-es osztályfőnökök – Páll Mária (XII. A), Hasas Paul (XII. B), Ferenczi Tímea (XII. C) – tűzték fel a nagykorúságunk jelképét, mi pedig továbbra is ott voltunk a pillanatban, ahová megérkeztünk a 18 órai kezdettel. A sok szülő, hozzátartozó, tanár és diák arca a reflektorfényekkel keveredve, a kapott szalag, a vörös rózsa és a kézfogás együttese megalkotta számunkra az esemény egyik legmeghatóbb pillanatának atmoszférját, amelyből számunkra nyilvánvalóvá vált, hogy valójában nemsokára akkor is felnőttekké kell válnunk, ha nem szeretnénk, de ott vannak a szeretteink, akik támogatni fognak az előttünk álló akadályok leküzdésében. Az est következő fénypontja a XII-es diákok keringője volt, amelyet Erdélyi Kinga és Erdei Emese tornatanárok koreografáltak.

Szeretnénk tiszta szívből megköszönni a szervező diákoknak és tanároknak, hogy ilyen emlékezetessé sikerült tenniük ezt a szerdai napot, és reméljük, hogy számukra is hasonló vár jövőre!

[Fotó: Ilona János, Charles-Fekete Farkas Frederick]

« A 3 »