Csikysek az Erdélyi Perpatvar döntőjében

A III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar döntőjének résztvevői. A Csiky Gergely Főgimnázium ezüstérmes csapatát Demeter Kristóf (XI. A), Andrási Rafael (XII. C) és Rudolf Barnabás (X. A) alkotta.

November elején Demeter Kristóf (XI. A), Rudolf Barnabás (X. A), és jómagam, Andrási Rafael (XII. C) Gerillák csapatnévvel jelentkeztünk a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) által megszervezett III. Erdélyi Perpatvarra, amely egy országos vitavetélkedő.

November 12-én online vitaképzésen vettünk részt, ahol a Karl Popper-féle vita alapjait sajátíthattuk el, november 24-én szerencsésen túljutottunk az első selejtezőkörön, 28-án pedig bejutottunk az országos elődöntőbe.

A december 3-án online lezajló elődöntőben három vitát vívtunk, amelyekből kétszer győztesként, egyszer pedig vesztesként kerültünk ki. (Ez utóbbi esetben egyetlen ponttal győzött le az ellenfelünk.) A viták tetelmondata a következő volt: „A magyar egy balszerencsés nép”. Az elődöntőben nyújtott teljesítményünk alapján bejutottunk a december 17-én Székelyudvarhelyen megrendezett döntőre.

Péntek reggel indultunk Aradról, estére pedig Székelyudvarhelyre értünk, ahol szombat reggel 10 órától kezdődött a III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar országos döntője, melyre a 42 jelentkezőből csak 8 csapat jutott el.

A döntő negyeddöntőjében a Gaudium in Veritate (Udvarhelyszék) csapatát győztük le a következő tételmondat mellett érvelve: „Indokolt az Európai Unióban 16 évre csökkenteni a választójogot”.

Bejutottunk a döntő elődöntőjébe, ahol a Perlekedő Székelyek csapatával ütköztettük össze érveinket a „Csak a felsőoktatásban szerzett diplomával rendelkező személyek szabadna hogy szavazzanak” tételmondatot cáfolva. Sikerült megnyernünk az elődöntőt is, így mi, a Gerillák mérkőztünk meg a ViTarolók (Kolozsvár) tavalyi döntős csapattal az Erdélyi Perpatvar országos döntőjében, az Erdély legjobban vitázó csapata címért. A tételmondat a következő volt: „Az István, a királyban Koppánynak volt igaza”.

A döntőt 2-1 arányban a ViTarolók nyerték, de nem voltunk csalódottak, hiszen egy színvonalas vitában maradtunk alul, illetve másodikként 40 erdélyi csapatot előztünk meg, emellett új embereket ismerhettünk meg, és rengeteg új tapasztalattal gazdagodtunk. Az elődöntős és döntős vita a következő linken tekinthető meg: https://fb.watch/htKQoeWwP1/.