180 éve született iskolánk névadója

Csiky Gergely drámaíró 1842. december 8-án született. 1891 novemberében helyezték örök nyugalomra a Budapesti Fiumei Úti Sírkertben, köznevén a Kerepesi Úti Temetőben.

A nemzet dísztemetőjének 34. parcellájában található iskolánk névadója, Csiky Gergely síremléke. A drámaíró születésének 180. évfordulójára a Magyarországi Nemzeti Örökség Intézete felújította a síremléket és 2022. december 8-án megemlékezésre hívta iskolánk küldöttségét is.

A megemlékezésen a koszorúk elhelyezése után Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója mondott beszédet, amelyben Csiky Gergely munkásságát méltatta. Ezután Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára fogalmazta meg a kultúra fontosságát életünkben, és a drámaíró műveinek a társadalomra való hatását elemezte. Az államtitkár úr művészi vénáját kihasználva mondanivalóját Reményik Sándor Akarom című versével koronázta meg.

Budapesten járva, ha van rá időnk, érdemes ellátogatni ebbe a sírkertbe, mert olyan, mint egy múzeum. Történelmünk, irodalmunk nagyjainak sírjai vagy mauzóleumai találhatóak benne. Ott nyugszik Arany, Ady, Jókai, Kossuth, de közvetlen Csiky Gergely síremléke mellett Puskás Tivadar, a telefonhírmondó feltalálója síremlékét is megtaláljuk.

« A 2 »