Az informatikának HÓDoltunk, programozás nélkül

[Fotó: Ilona János]

(Nyugalom, máris magyarázom a címet.) Idén első alkalommal vettünk részt az ECDL Alapítvány romániai központja által szervezett Bebras informatikaversenyen. Dr. Valentina Dagiene litván professzor találta ki ezt a versenyt, mely a nemzetközi Kenguruhoz hasonló célokkal rendelkezik, de nem a matematika, hanem az informatika területén. A „bebras” szó litvánul hódot jelent, innen a logóban szereplő állatfigura.

A verseny célja, hogy rövid, gyorsan megérthető és megoldható feladatok által keltse fel az informatika iránti érdeklődést, feloldja az informatikával kapcsolatos félelmeket, negatív érzéseket, illetve megmutassa az informatika sokszínűségét és felhasználási területeit. A beiratkozás és a részvétel mindenki számára ingyenes.

A három nehézségi szintre csoportosított kérdések csak strukturált és logikus gondolkodást igényelnek, a megválaszolásukhoz semmilyen különleges informatikai tudás nem szükséges. Nem tesztekről van tehát szó, hanem inkább szórakoztató-gondolkodtató feladványokról.

Az idei Bebras-versenyt Romániában az október 31. – november 6. közötti héten lehetett lebonyolítani, a résztvevő iskolák által tetszőlegesen választott napon és órában. A Csiky Gergely Főgimnázium 7 jelentkezője – Almási Kristóf (XI. A), Nyári Tamás, Rudolf Barnabás, Tamás Ákos Hannibál (X. A), Budacsek Tímea, Lészay Sarolta, Tiba-Fischer Eszter (IX. A) – november 2-án, szerdán ült le az informatika labor számítógépeihez, hogy a rendelkezésre álló 60 percben a 15 online feladat közül minél többet és minél rövidebb idő alatt oldjon meg helyesen.

Országos szinten 488 iskola összesen 10988 diákja vett részt az idei versenyen, melynek eredményeit az elmúlt héten tették közzé. A csikys diákok közül Nyári Tamás (158 pont a maximális 180-ból) és Almási Kristóf (156 pont) érte el a legjobb eredményt, de a többiek sem búslakodhatnak, főleg ha figyelembe vesszük, hogy magyarul nem, csak román vagy angol nyelven lehetett kérni a feladatokat. A teljes eredménytáblázatot IDE kattintva böngészhetjük át. (Feltéve, hogy van rá elégséges időnk és türelmünk.) Ha pedig látni szeretnénk, hogy körülbelül milyen jellegű feladatokat kell pontosan és minél gyorsabban megválaszolni, akkor kattintsunk IDE.

Jövőre nagyobb létszámban, több tapasztalattal, s akár több reménnyel is HÓDolhatunk majd az informatikának, továbbra is programozás nélkül.

« A 2 »