Zrínyi Ilona Matematikaverseny, szokatlan időpontban

[Fotó: Czeglédi Csilla]

Aki valamilyen oknál fogva követi a már hagyománnyá vált Zrínyi Ilona Matematikaversenyt, az tudja, hogy mindig februárban szerveztük meg. Most, teljesen szokatlan módon, november 21-én került sor az első fordulóra. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: a megyei forduló előtt egy helyi forduló is helyet kapott.

Az elsősorban a logikus gondolkodásra alapuló verseny iskolai fordulóján 79 csikys diák vett részt, a másodiktól a XII. osztályig. Ugyanazon a napon, pontosan ugyanabban az órában a megye magyar iskoláiban egyszerre nyitottuk ki az érdekesebbnél érdekesebb feladatokat tartalmazó borítékot, majd a feladatlapok kiosztása után megkezdődött a munka. Osztályoktól függően a diákok 60, 75, illetve 90 percet dolgoztak. Nem tűnik soknak, de a feladatok jellegzetességéből adódóan a munkaidőben hatalmas koncentrációkészségre, magas szintű logikus gondolkodásra van szükség.

A kitöltött feladatlapok Kecskemétre kerültek. Onnan kapjuk majd meg az eredményeket, amelyek alapján kiderül, hogy kik azok, akik a február 17-re tervezett megyei fordulón részt vehetnek.

A verseny népszerűségét annak köszönheti, hogy nem a feladat megoldási menete a fontos. Esetleg csak a felkészülési időszakban kérdezzük meg a diáktól, hogy hogyan gondolkodott. Az éles helyzetben nagyon sok módszerrel lehet eljutni a jó eredményig. A lényeg, hogy minden résztvevő a maga módszereit és a saját ritmusát megtalálva keresse meg a feladatok helyes válaszait.

Türelmetlenül várjuk az első forduló eredményeit. Vajon kiknek sikerült a rendelkezésére álló időben a legjobban teljesítenie?

[Fotó: Czeglédi Csilla, Spier Tünde]

« A 2 »