„Mérföldkő, hol megpihenhet az utazó” – Szalagavató 2022

A Csiky Gergely Főgimnázium idei végzőseinek szalagavató ünnepségén, az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban [Fotó: Ilona János]

Két év kihagyás után 2022. május 11-én sor került a Csiky Gergely Főgimnázium szalagavató ünnepségére a Ioan Slavici Klasszikus Színházban, ahol 58 végzős diák felnőtté válását ünnepelhettük együtt. A színházat zsúfolásig megtöltötték iskolánk diákjai és végzősei, hozzátartozóik, tanáraik, illetve a rendezvény támogatói.

A szerdai nap reggeltől estig tele volt izgalmakkal. A három XI-es osztály és osztályfőnökeik – Páll Mária (XI. A), Hasas Paul (XI. B), Ferenczi Tímea (XI. C) – szervezőkként igyekeztek minden részletre figyelni, s minél emlékezetesebbé tenni a végzősök számára a rendezvényt. Az eseménysorozatot Almási Eszter (XI. A), Kátai Tímea (XI. B) és Andrási Rafael (XI. C) nyitotta meg, köszöntve a résztvevőket egy alkalomhoz illő verssel, mely megfogalmazta, hogy a varázslatosnak mondható szalagtűzés valójában „egy jel, amit ma szíveinkre tűznek, híd az iskola, tanáraink s az élet között” (Bősze Éva). A műsor nyitányaként a XI. A osztály Csiky Gergely Buborékok című művét adta elő Rudolf Ágnes magyartanárnő betanításával.

Ezt követően iskolánk igazgatónője, Spier Tünde szólt a végzősökhöz – „Most értetek ahhoz a pillanathoz, amikor el kell dönteni, hogyan tovább. Remélem, hogy sok élményt gyűjtöttetek az iskolai években, mert most ezekből táplálkozva kellene dönteni, de úgy, hogy ez ne probléma legyen, hanem kihívás, lehetőség” –, majd az iskola nevében megköszönte a szülők támogatását is. Tóth Csaba, Arad megye prefektusa is megosztotta a felnőtté válással kapcsolatos gondolatait: „A fontos, hogy egészséges gondolkodású felnőttként felelősek legyetek elsősorban saját magatokért, olyan döntéseket hozzatok, amelyek minden szempontból kikezdhetetlenek. Próbáljatok mindig felelősségteljes döntéseket hozni, és mindig számoljatok azzal, hogy ezeknek milyen következményei lehetnek”.

A beszédek után a Kovács Bence (VIII. A), Rudolf Barnabás (IX. A), Aranyos Norbert (X. C), Diel Eduárd és Rónai Zoltán (XI. A) alkotta együttes lépett színpadra, a közönséget is megénekeltetve, hatalmas sikert aratva. A zenés műsor után a három végzős osztály kisfilmjeit tekintettük meg, melyekben bemutatták, hogy számukra milyenek voltak a középiskolai évek, melyek voltak az emlékezetes pillanatok.

A tizenegyedikesek táncos produkcióval is készültek, majd egy dal eléneklésével búcsúztak a tizenkettedikes évfolyamtól. A rendezvény végéhez közeledve a végzősök gyönyörű keringője következett, melyet Erdei Emese és Erdélyi Kinga tornatanárok koreografáltak. Az est fénypontja, vagyis a szalagok feltűzése előtt Almási Eszter és Rónai Zoltán (XI. A) zenés, dalos összeállítását hallgattuk meg, majd következtek a mindenki által várva várt pillanatok.

A tizenkettedikes osztályfőnökök – Rudolf Ágnes (XII. A), Lévai Ildikó (XII. B), Drasztyl Andrea (XII. C) – tűzték fel a nagykorúság jelképét, a szimbolikus köteléket, mely elválaszt, leválaszt és összeköt, s adtak át egy-egy szál vörös rózsát tanítványaiknak.

Szeretnénk tiszta szívből sok sikert kívánni végzőseinknek a helyes célhoz való eljutáshoz az olykor ehhez tartozó nehéz úton! Reméljük, sikerült emlékezetessé tennünk nektek azt a szerdai napot, és boldogan fogtok visszaemlékezni rá!

Köszönjük, hogy az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei elnöke, Tóth Csaba, Arad megye prefektusa, Bognár Levente városi tanácsos, Pellegrini Miklós, Arad megye főtanfelügyelő-helyettese, Király Árpád kanonok, római katolikus főesperes, Tóbiás Tibor református esperes, Ilyés Ibolya kisebbségi tanfelügyelő, Péró Tamás, az RMDSZ Arad megyei ügyvezető elnöke, Kranowszky-Nagy Andrea, az Alma Mater Alapítvány elnöke, Lészay Ildikó, iskolánk szülői bizottságának elnöke, és még sokan mások.

[Fotó: Ilona János | Osztályok csoportképei: Andó Áron, Lukács Krisztián, Kisvárdai-Spier Tamás]

« A 3 »

[László Ferenc videofelvétele a végzősök szalagavatójáról]