Vízilabda, sport, személyiségfejlődés

Az elmúlt napokban zajlott Aradon, a Delfin uszodában a Junior vízilabda bajnokság. Iskolánk két VI. A osztályos diákja – Cenădan Márk és Bartó Viktor – is tagja az aradi AMEFA gyerekekből álló vízilabda csapatának, így elmentünk néhányan szurkolni nekik.

Látva a fiúk játékat, küzdelmét, megfogalmazódott bennem néhány gondolat a rendszeres, illetve a versenysportolással kapcsolatban.

A rendszeres sportolás nem csak a fizikai egészségre van jótékony hatással, hanem a személyiséget is alakítja. Kemény munkára, önfegyelemre, kitartásra, szabálykövető magatartásra tanít. A kihívások teljesítése növeli az önbizalmat, lehetőség van a siker kezelésének és a veszteség elfogadásának gyakorlására.

A csapatsportok ezenfelül alkalmat adnak a társas készségek begyakorlására is, hiszen ott a játékosok közösen dolgoznak, figyelembe véve a közös célt. Fejlődik a gyermekek felelősségtudata mások iránt, az egyéni érdekről való lemondás a közösség érdekében.

A rendszeres sport strukturálja a gyermek idejét, kevesebb ideje jut a különböző elektronikus játékok használatára vagy tévénézésre. S ez csak néhány előny.

Hol van ezekre a tulajdonságokra szükség? Vagy, másképp fogalmazva, hol nincs rájuk szükség?

Függetlenül attól, hogy mit mutatnak az eredménytáblák, ezek olyan dolgok, amelyeket senki nem vehet el tőlük.

A legfontosabb viszont, hogy a gyermek számára a sporttevékenyseg örömet nyújtson és ne kényszert jelentsen.

Szívből gratulálok elsősorban az osztályomba járó sportolóknak, de iskolánk minden diákjának, aki rendszeresen sportol, versenyszerűen vagy csak hobbiszinten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .