(B)ÍROD? – pályázati felhívás színházi írásra

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézete pályázatot ír ki érettségi előtt álló és érettségizett fiataloknak színházi tárgyú írás/podcast/vlog/videó készítésére, valamint drámaírásra, két szekcióban.

A színházi szakírás szekcióban olyan pályaműveket várnak, amelyek valamely színházi témára reflektálnak (előadás, színházi műhely, csoport, állami vagy független színház, fesztivál). Bármilyen magyar vagy román nyelvű előadás (színház stb.) lehet a pályázat témája. A műfaj lehet esszé, kritika, személyes beszámoló, bloggolás, podcast, vlog. A pályaművek terjedelme írott szöveg esetén min. 8 000, max. 12 000 karakter, podcast esetén min. 12, max. 20 perc, vlog/videó esetén min. 8, max. 12 perc.

A dráma, színházi szöveg szekcióban tematikai és műfaji megkötés nincs, de leginkább olyan jeleneteket várnak, amelyek napjaink valamely globális problémájára is reflektálni próbálnak. Maximális oldalszám: 30 oldal.

A pályázati határidő: 2022. május 15.

A pályamunkákat a szinhazi.palyazat@gmail.com email-címre várják. A levélben mellékletként lehet benyújtani a pályázatot, valamint szintén a levélben szükséges megadni a pályázó elérhetőségét is (név, email, telefon).

A zsűri a Magyar Színházi Intézet oktatóiból áll. Az eredményhirdetésre 2022. május 22-én kerül sor.

A díjazott művek könyvjutalomban részesülnek. Mindkét szekciónak külön díjazottjai vannak:
1. díj 500 RON értékű könyvutalvány
2. díj 350 RON értékű könyvutalvány
3. díj 200 RON értékű könyvutalvány

Emellett mindkét szekció győztese kiválthatja a Magyar Színházi Intézet teatrológia szakán meghirdetett nyári felvételit 10-es osztályzattal.

A díjazottak írásait a színháztudomány szakos diákok blogján, a Teatroblogon jelentetik meg, illetve az arra érdemes pályamunkákat a Játéktér színházi periodika szerkesztőségének a figyelmébe is ajánlják.

További részletek: ITT.