Koch Antal Geológia Verseny

„Mit jelent neked a Föld, mint a kék bolygó, amelyen élünk? Csodálkoztál már rá kiskorodban a kavicsokra? Gyűjtöttél kabátzsebedben megkövesedett csigaházat? Bámultál már tátott szájjal vulkánkitörést az interneten vagy sétáltál meredek sziklafalak között? Gondolkodtál el azon, hogy hogyan jött mindez létre? Törted már azon a fejed, hogy miből és hogyan nyerik ki azokat a nyersanyagokat, amelyekből környezeted tárgyai készültek? (…) Van környezetedben olyan jelenség, amely arra hívja fel figyelmünket, hogy Földünkre vigyáznunk kell? Nézz utána és egy dolgozatban vagy esszében fogalmazd meg tapasztalataidat!” Ezekkel a gondolatokkal indítja útjára idei geológiai témájú, felvételit helyettesítő versenyét a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Geológiai Intézetének Magyar Tagozata.

A dolgozat (esszé) legfeljebb 1000-1500 szót, saját készítésű képanyagot és térképet tartalmazzon, tehát a pályamű terjedelme 4-7 darab A4-es oldal lehet (másfeles sorközzel, Calibri 12-es betűmérettel), amelyhez opcionálisan videómegosztó platformra (pl. YouTube) feltöltött videó is kapcsolódhat.

A versenyen résztvevők az alábbi tapasztalatokkal és lehetőséggel lesznek gazdagabbak: 

  • jobb betekintést nyerhetnek a természettudományokba
  • a sikeres pályaművek helyettesíthetik a BBTE Geológia szakára való felvételit
  • a virtuális világból az egyik út a Föld realitása felé a geológián keresztül vezet.

Aki a versenyen minimum 75 pontot ér el a lehetséges 100-ból, felvételt nyer (sikeres érettségi esetén) a BBTE Biológia és Geológia Karának Geológia szakára.

A dolgozat (esszé) beküldési határideje: 2022. május 15.

Részletek (versenykiírás, szabályzat és határidők) itt olvashatók: https://biogeo.ubbcluj.ro/hu/koch-antal-geologia/.