Atlantisz (újra) harangoz

Kopacz Melánia (IX. A), Almási Eszter (XI. A) és Andrási Rafael (XI. C) az Atlantisz harangoz országos versmondó versenyen [Fotó: Rudolf Ágnes]

Két év kényszerszünet után a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium 20. alkalommal szervezte meg a hagyományos Atlantisz harangoz országos versmondó vetélkedőt 2022. április 8–10. között.

A verseny minden évben egy konkrét tematikára épül, ám az mégis elég szabad és tág ahhoz, hogy mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő verset. Az idei téma: irány, iránytű, keresés. A tanulók két kategóriában jelentkezhettek: IX–X., valamint XI–XII. osztály. Mindkét kategória versenyzőinek egy kötelező és egy szabadon választott verssel kellett készülniük. Iskolánkat Kopacz Melánia (IX. A), Almási Eszter (XI. A) és Andrási Rafael (XI. C) képviselte.

A péntek délutáni megnyitót követően a tanulók egy közös foglalkozáson vettek részt, mely során megismerhették egymást, ugyanakkor a két kategória versenyzői egy jelenet formájában is feldolgozták a kötelező versüket.

A verseny szombaton reggel kezdődött. A diákok a kötelező és a szabadon választott verset is előadták, így a szakmai zsűrinek, amelynek elnöke dr. Visky András író, költő, dramaturg, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója volt, közel nyolcvan vers meghallgatása után kellett döntést hoznia. Rövid szabadprogram után sor került az eredményhirdetésre is. A csikysek közül senki nem tért haza üres kézzel: Almási Eszter II. díjat nyert, Kopacz Melánia és Andrási Rafael pedig dicséretesek lettek.

Bátran állíthatjuk, hogy az új élményeken kívül rengeteg tapasztalattal is gazdagodtunk.

« A 2 »