Idén az országoson is Aradon kuruttyoltunk!

kurutty-0 A Kurutty-vetélkedő a kisiskolások kedvence. 14 éve lázban tart Erdély-szerte, minden magyarlakta vidéken több ezer gyermeket és szülőt, illetve több száz pedagógust. Fő pedagógiai irányzata a tanulók természetes kíváncsiságának kielégítése. A kuruttyolás során nem megtömni szeretnénk tudománnyal gyermekeinket, hanem feltárni előttük a világ megismerésének lehetőségeit.

Idén a mottó és a könyvajánló is Wass Albert nevéhez fűződik: „A gyermek lelke olyan, mint a tükör, mely váltakozva fordul új és új irányba s fényt keres, napok, holdak, csillagok, vagy pislogó gyertyák fényét, mit önmagáról visszatükrözhessen”.

A kezdetek óta mindig más és más téma képezte a vetélkedő témáját. Néhány példa: Honfoglalás; Itthon Erdélyben; Otthon Európában; Híres magyarok; Mesék, mondák; Gyermekversek; Európa állatai, Szülőföldünk állatai stb. Idén, 2012-ben Tündérország volt a téma. A vetélkedő immár hagyományossá vált témakörei: állat és növényvilág, matematika, anyanyelv, idegen nyelv, művészetek, európai unió, híres emberek, honismeret, ügyességi próba, gyakorlati ismeretek. Az ajánlott könyv Wass Albert Tavak könyve, de Benedek Elek, Kelemen Attila könyve, Kuszálik Mária és Péter művei is ismertek a versenyző gyerekek számára. Ők a Tudás fájában, a Nagy képes gyermeklexikonban, a Napsugár gyermeklapban, vagy éppen a világhálón is böngészhetnek.

A Kurutty egy nagy játék, felfedezés, tele izgalmakkal – szoktuk mondani. Számunkra ez a „játék” a legkomolyabban vett felelősség, mert a legtehetségesebb magyar gyermekek egyéniségének formálása, intelligenciájának fejlesztése van kezünkben.

Arad megyében 16 csapat kezdett tavaly decemberben kuruttyolni. A megyei szakaszon résztvevő 9 csapat a következő volt: Angyalkák (Ágya), Ebihal-Ászok (Feketegyarmat), Ficánkolók (Simonyifalva), Teknőc Ernő (aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola), Tündérmanók (Pécska), Vadvízi evezősök és Vikingek (Erdőhegy), Oroszlánok és Tigrisek (Csiky Gergely Főgimnázium). Közülük került ki az a két csapat, amely megyénket az országos szakaszon képviselte, május 18–20. között.

A Tigrisek már tavaly elsők lettek a Kolozsváron megrendezett országos versenyen, ami a játékszabály értelmében feljogosította a Csiky Gergely Főgimnáziumot, hogy idén itt rendezzük meg ezt a nem mindennapi játékot.

Vendégeink voltak – a szó szoros értelmében, mert a gyermekeket helyi családoknál látták vendégül – tíz megye kisiskolásai. Lövétéről (Hargita megye), a Kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumból, a marosvásárhelyi, a nagyváradi, a szatmárnémeti, a sarmasági (Szilágy megye), a kézdivásárhelyi (Kovászna megye), a magyardécsei (Beszterce-Naszód megyei) és az Erdőhegy-kisjenői (Arad megye) általános iskolából érkezett csapat. A gyermekeken kívül felkészítő pedagógusok, illetve lelkes szülők is elkísérték a csapatokat és velük izgulták végig a versenyt. Az idei győztes a lövétei Székely Mózes Általános Iskola Senye-hegye nevű csapata lett. Jövőre tehát, az országos szakaszon náluk fogunk kuruttyolni.

Az aradi program zsúfolt volt:
– pénteken a hosszabb-rövidebb út után megérkező csapatok ügyességi játékokat próbáltak ki, kézimunkáztak, sétáltak és ismerkedtek egymással;
– szombaton egy nagyot játszottak-versenyeztek, majd a vendéglátók szervezte programokon vettek részt;
– vasárnap délelőtt a város nevezetességeivel ismerkedtek, a felnőttek a Maros-parton egy nagyot sétáltak, a gyermekek pedig a parkban játszottak.

Mi, aradiak is elégedettek lehetünk az eredménnyel, hiszen elvittük a csikys Tigrisek elnyerték a negyedik helyezéssel járó budapesti gyermeknapi kirándulást, illetve a legszebb versért járó Napsugár-különdíjat is. Köszönjük támogatóinknak – a szülői munkaközösségeknek, a város és a megye iskoláiból érkező kollégáknak, magánszemélyeknek, civilszervezeteknek – a kapott segítséget.

[Fotó: Viszhányó Boglárka, Zsóri Blanka]