Szántay Lajosra emlékeztünk

[Fotó: Nagy Andor]

150 évvel ezelőtt, 1872. február 20-án született Aradon Szántay Lajos. Budapesti középiskolás és németországi egyetemi évei után Budapesten mérnökként tevékenykedett. De 1902-ben hazajött Aradra.

És evvel a város nagyon sokat nyert: a Kultúrpalotát, a Vörös templomot, a Szántay-palotát, a Bohus-palotát, az állomás épületét. De nevéhez több mint 80 bérpalota, középület és lakóház, illetve ipari létesítmény fűződik. Munkái teljesen megváltoztatták Arad arculatát. Ennek a munkának az elismeréseként 2020-ban egész alakos szobrot kapott.

Ott, a szobor tövében, a Kultúrpalota lépcsőjén hangzottak el Călin Bibarț polgármester elismerő szavai vasárnap, 2022. február 20-án, majd a jelenlevők elhelyezték az emlékezés és a nagy építész munkái iránti elismerés szimbólumának koszorúit. A Kultúrpalota előterében Ujj János történész mesélt az építész munkáiról. A résztvevők később átsétáltak a Szántay-palotához, ahol az épület emléktáblájára is koszorú került. A belső udvarba is betekinthettünk, s közben olyan információkat tudhattunk meg, amelyek más színben tüntetik fel az épületet és a kor embereit. Elhangzott az, hogy a Szántay-palota építésekor szigorú előírás volt, hogy mindennap, a munkaprogram befejezés után, az építkezés mellett húzódó utcát lemosva, leseperve, tisztán kellett hagyni… Megcsodálhattuk az épület egyetlen olyan festett üvegablakát, amely teljes egészében, eredeti állapotában látható és egy lakás igazi ékessége.

Mindennap elmegyünk városunk értékes épületei előtt. Az ilyen pillanatok azok, amelyek rávezetnek arra, hogy ne csak nézzük, hanem lássuk is a szépet, az értékest.

« A 2 »