A nyolcadikosok első megmérettetése

Csikys nyolcadikosok az idei próba-képességvizsgán [Fotó: Ilona János]

Egy év kihagyás után, az idén március végén ismét próbavizsgákat szervezett iskolánk, ahol a nyolcadikos diákok is számot adhattak eddig megszerzett tudásukról. Fontos volt számukra ez a megmérettetés, ugyanis ők azok, akik előkészítő osztálytól kezdve új tantervet, új tankönyveket (már ha volt) próbáltak ki. Ugyancsak ők az első olyan generáció, akik teljesen újragondolt vizsgakövetelmény szerint készülnek és új vizsgatételek segítségével mérték és mérik fel a tudásukat nyáron is. Tehát nevezhetnénk őket akár kísérleti generációnak is, nem utolsó sorban amiatt, mert a tavaly március óta ők is, szinte végig az online oktatás segítségével készültek mind a próbavizsgákra, mind a nyári valódi vizsgákra.

Mindezeket figyelembe véve mégis azt láttuk, miután a márciusi eredmények megszülettek, hogy derekasan helytálltak, ezzel bizonyítva azt a tényt, hogy minden akadályt el lehet hárítani, csak egy célt kell kitűzni magunk elé. Természetesen a diákok kitartásán kívül ehhez szükség volt a szülők segítségére is, akik ebben a nem könnyű időszakban támogatták gyermekeiket, valamint a kollégák munkájára, akik mindvégig arra törekedtek (megküzdve az online tanításra való áttéréssel), hogy az oktatás folytonossága ne szakadjon meg, és emellett a tanuló se legyen túlterhelve. Ennek a közös munkának tehát most márciusban meglett a gyümölcse, és reméljük, hogy ugyanilyen, vagy hasonló eredmények születnek majd júniusban is.

Egy fontos dolgot azonban sajnos nem téveszthetünk szem elől, éspedig azt, hogy országos szinten még mindig nem kötelező megírni az 5-ös átmenő jegyet ahhoz, hogy a diákok bekerüljenek egy líceumi osztályba. Ez nagymértékben a motiváció csökkenéséhez vezet. Tehát VIII. osztály végén nincsenek átmenő jegyek, vagy megbukott diákok, csak 5-ös alatti és 5-ös feletti jegyekről beszélhetünk.

Most pedig következzen egy rövid statisztika, a próbavizsgákkal kapcsolatosan.

A két nyolcadik osztályban az idei tanévben 33 diák volt beiratkozva, közülük 29 tanuló vett részt a román nyelv és irodalom vizsgán, ugyancsak 29 tanuló a magyar nyelv és irodalom vizsgán, 28 tanuló pedig a matematika vizsgán.

Közülük 3 tanuló nem írta meg az 5-ös feletti jegyet román nyelv és irodalomból, valamint matematikából, és 4 diák magyar nyelv és irodalomból. 9-es feletti jegyet 5 tanuló ért el magyar nyelv és irodalomból, 2 tanuló matematikából és 1 tanuló románból. A tanulók többsége a jó közepes szintet érte el mindhárom vizsgatantárgyból.

Íme, tehát, annak a bizonyítéka, hogy diákjaink ebben a mindenki számára nehéz időszakban is dolgoztak, pedagógusaink segítettek nekik ebben, a szülők pedig támogatták őket. Így, közös munkával reméljük, hogy ezek az eredmények a nyári vizsgán is visszaköszönnek.