Tojásfestés a II. A-ban

Tojásfestés szalvétatechnikával a II. A osztályban
(részlet az alábbi bejegyzéshez csatolt PowerPoint-vetítésből)

A II. A osztályosok, megirigyelve a húsvéti nyuszi munkáját, az utolsó tanítási napot a tojásfestésnek szentelték. Szakértőt is hívtak, Garai Melinda óvónéni avatta be a gyermekeket a tojásfestés rejtelmeibe.

Melinda óvónéni több technikát is megmutatott az ügyes festőinasoknak. A legegyszerűbb a szalvétatechnikával történő díszítés volt. Apró színes mintákat vágtak szalvétából, majd speciális ragasztóval rögzítették a tojás felületére. Száradás után csillogó fényt kaptak a tojások. A második technikánál ecetbe mártott fogvájóval karcolták a mintát az előzőleg megfestett tojások héjába.

A legizgalmasabb a hagyományos írott tojás készítése volt. Viasszal „írtak” a tojásokra, ezután történt a festés, majd a viasz eltávolítása következett. A viaszos részen a festék nem fogta meg a tojáshéjat, így születtek az érdekes minták.

Jó hangulatban telt a délelőtt. A gyerekek énekeltek, és locsolóverseket is mondtak. A munka közben megsérült tojásokat pedig jóízűen elfogyasztották. Ezúton is köszönjük Melinda óvónéninek az érdekes foglalkozást!

A csütörtök délelőtti tojásfestés néhány szép pillanatát egy ITT letölthető PowerPoint-os vetítésben, vagy egy pdf-fájlban is megnézhetjük.