Közelebb egymáshoz – interdiszciplináris román óra, a húsvétra hangolódva

A nagycsütörtöki román óra egy kicsit másként zajlott iskolánk néhány osztálya számára. Pașcu-Paul Bianca romántanár kezdeményezése nyomán az Ünnepek, pillanatok, amelyek során figyelünk magunkra és másokra témájú foglalkozáson vehettek részt.

A fent említett foglalkozás közös témáját Ion Pillat De Paști című verse adta, amelynek a szövegével különböző módon dolgoztak a diákok. A IV. osztály tanulói, kisebb csoportokban dolgozva, egy plakátot készítettek a vers szövegéből kiindulva, amelyen felhasználták a húsvét különböző szimbólumait. A VIII. osztályos diákok húsvéti tojáskosarat készítettek, és a tojásokon megjelentek a versből számukra fontosnak vélt idézetek. A X. osztályos tanulók, mivel számukra a tananyag miatt is ez volt az aktuális, a vers képanyagát magyarázták. Ezáltal mindhárom korosztály be tudott kapcsolódni ebbe a közös tevékenységbe, áthidalva a generációs külöbségeket, és nyomot hagyva az utánuk következők számára. Ha térben nem is, de mégis közösen dolgoztak, így közelebb kerülve egymáshoz.

A foglalkozás tulajdonképpeni célja, üzenete az volt, hogy bármilyen időket is élünk, az a feladatunk, hogy ne falakat építsünk, hanem hidakat egymáshoz, egymás felé!

Az alábbi kis videón a vers sorai és a diákok munkái jelennek meg.

(A román nyelvű beszámolót
Nyári Melinda magyartanár fordította le)