Túl vagyunk a próba-képességvizsgán is

Az idei próba-képességvizsga második napján [Fotó: Ilona János]

Március 29. és 31. között zajlottak le az idei próba-képességvizsgák (avagy képességvizsga-szimulációk). Március 29-én, hétfőn román nyelv és irodalomból, 30-án, kedden matematikából, 31-én, szerdán pedig anyanyelvből (magyar nyelv és irodalom) próbavizsgáztak a nyolcadikosok. (A koronavírus-járvány miatt idén is csak ők, a hetedikesek nem.)

A tételeket ezúttal is a Nemzeti Értékelési és Vizsgáztatási Központ (CNEE – Centrul Național de Evaluare și Examinare) szakértői dolgozták ki, és bárki által megtekinthetőek a http://www.subiecte.edu.ro/2021/simulare/simulare_en_VIII/ honlapon.

A próba-képességvizsgán a diákok megszokhatják a valódi vizsga körülményeit: megtanulják a vizsgalap kitöltésének módját, a piszkozatlap használatát, a mobiltelefonok és más kommunikációs eszközök használatára vonatkozó tilalmat, a rendelkezésre álló időtartam beosztását stb. Másrészt, természetesen, a diákok jelenlegi tudásszintjének felmérésére is alkalmas ez a szimulálás. Aki jól teljesít, az megerősítést kap, aki viszont gyenge eredményt ér el, annak ez komoly figyelmeztetés lehet az év végi vizsgákra vonatkozólag.