Próbaérettségis izgalmak – ahogy a diákok látják

Előkészületek a szerdai próbaérettségin [Fotó: Ilona János]

Ezen a héten zajlanak az idei próbaérettségik. Március 22-én, hétfőn román nyelv és irodalomból, 23-án, kedden a szak kötelező tantárgyából (a csikysek esetén matematikából), 24-én, szerdán a szakhoz kötődő választható tantárgyból (a csikysek esetén biológia, kémia, fizika, informatika, földrajz), 25-én, csütörtökön pedig anyanyelvből (magyar nyelv és irodalom) mérettetik meg a végzősök jelenlegi felkészültségi szintje.

A próbavizsgák reggel 9-kor kezdődnek, a diákok 8.30-kor lépnek be a termekbe, s a tételek kidolgozására három óra áll rendelkezésükre. A felmérés a nyári érettségihez hasonló körülmények között zajlik: a tételek országos szinten egységesek, a vizsgákat webkamerával rögzítik. Egységes javítókulcs alapján a dolgozatokat a próbavizsgákat szervező iskola tanárai javítják ki. Az eredményeket iskolai szinten az osztályban, szülői értekezleteken és a pedagógusi munkaközösségekben értékelik ki, s ennek alapján dönthetnek az előmenetel javításáról.

A mai (szerdai) próbavizsga megkezdése előtt megkérdeztünk néhány végzőst arról, hogy miként értékelik a román és a matematika tételeket, illetve mennyire érzik hasznosnak az érettségi szimulációját, előpróbáját.

„A matek meglehetősen nehéz volt. Reménykedem, hogy az érettségi tételek valamivel könnyebbek lesznek, mint a próbaérettségin feladottak, de ezt majd meglátjuk júniusban. Véleményem szerint nagyon hasznos ez a próbavizsga, ad egyfajta önbizalmat is, hiszen most már tudjuk, hogyan fog működni ez az egész a valódi érettségin.” (Almási Lóránt, XII. A)

„A román tételek valamivel könnyebbek voltak, mint a matematika. Még nekem is! A matematika nehezebb volt, nem számítottam ezekre a feladatokra. Hasznosak a próbavizsgák, hiszen látjuk, hogy élesben hogyan mennek majd a dolgok. Persze most az is jó, hogy olyan tanárok felügyelnek, akiket ismerünk.” (Bőhm Rebeka Melinda, XII. B)

„A román viszonylag könnyű volt, sokkal nehezebb tételeket is kaphattunk volna. A természettudományok szak matematika tételei viszont meglehetősen nehezek voltak. Szerintem mindenképpen szükség van a próbaérettségire, hogy megtapasztalhassuk a vizsgák hangulatát, és hogy próbára tegyük saját magunkat is, hogy mennyire tudunk három órán keresztül koncentrálni egy adott feladatsorra.” (Csonka Nikolett, XII. A)

„Szerintem románból nagyon egyszerűek voltak a feladatok. A matematika tételek viszont jóval nehezebbek voltak, mint amiket a korábban közzétett tesztfeladatok között találtunk. A próbavizsgákon látjuk, hogy mennyire vagyunk most felkészülve, és az érettségi izgalmakat is megtapasztalhatjuk egy kicsit.” (Gál Zsuzsa Dorottya, XII. C)

„A román tételek sokkal könnyebbnek tűntek, mint a matematika feladatok. Én is hasznosnak érzem a próbavizsgákat, hiszen felmérhetjük a pillanatnyi tudásunkat, és azt, hogy hol, miből kell még gyakorolni.” (Kiss Emanuel Cristian, XII. C)

„Nekem is sokkal egyszerűbbnek tűntek a kapott tételek románból, mint matematikából, az órákon megoldott próbatesztekhez hasonlítottak a feladatok. Szerintem egy nagy segítség ez nekünk, élőben kipróbálhatjuk az érettségi körülményeit.” (Lovas Patrick, XII. B)

„Ahhoz képest, amire számítottam, a román viszonylag könnyű volt, viszont a matek elég nehéznek tűnt. A próbavizsga olyan értelemben hasznos, hogy megtapasztalhatjuk, picit átélhetjük, hogy milyen lesz majd élesben az érettségi.” (Schifler Patrícia, XII. A)

„Van az a babona, hogy ha könnyű a próbaérettségi, akkor nehéz lesz az érettségi. Ha ez így van, akkor nehéz dolgunk lesz a román érettségin! A matek viszont nekem is elég nehéznek tűnt. Én is úgy gondolom, hogy fontos a próbavizsgázás, olyan apróbb részletek szempontjából is, hogy hogyan töltsük ki a munkalapokat a szükséges adatokkal, vigyázva arra, hogy ne hibázzuk el őket stb. De a mostani eredmények szerintem még nem tükröznek semmit.” (Sipos Richárd, XII. A)

[Fotó: Ilona János]