Hírek az online oktatáson túl (I.)

[Illusztráció: a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely honlapjáról]

2020. márciusától a járványhelyzet arra kényszerített minket, hogy a klasszikus oktatási módszereinket teljes egészében megváltoztassuk, aminek következtében a tanítás online térbe került. Az iskolán kívüli tevékenységek az online periódus elején egy ideig szüneteltek. Ez az idő azonban csak nagyon rövid volt, mert a különféle projektek, programok, előadássorozatok, bemutatók szervezői is nagyon gyorsan alkalmazkodtak az adott helyzethez és átköltöztek az online térbe. Így iskolánk pedagógusai és diákjai továbbra is bekapcsolódhattak olyan tevékenységekbe, amelyek nem kimondottan az iskolai tananyaghoz kötődnek. Ezek közül szeretnék most, a teljesség igénye nélkül, néhányat felsorolni, ezzel rávilágítva arra, hogy az élet nem állt meg ezen tevékenységek területén sem, de már nem a klasszikus formát követi.

Pedagógusaink jelentős része már a tanév elején részt vett, az iskola szervezésében, egy, az online oktatással kapcsolatos képzésen, amelyet iskolánk számítástechnika tanára, Ilona János tartott. Ezen a résztvevők ismereteiket bővítették a tanításra használható online platformok (Zoom, Google Classroom) területén, s az ott szerzett tapasztalataikat azóta is kamatoztatják.

A határon innen és túl is beindultak az olyan programok, pedagógusoknak és diákoknak egyaránt, amelyekre a virtuális térben került sor. A határon túliak közül ilyenek voltak:

Iskolánk pedagógusainak jelentős része élt a lehetőséggel, részt vett ezeken a programokon.

Diákjainkat is megszólították a határon inneni és túli programok. Néhány ezek közül:

Ezekre a versenyekre, pályázatokra diákjaink tanáraikkal együtt, vagy önállóan nevezhettek be, s vehettek részt. (Többről közülük korábban itt, iskolánk honlapján is beszámoltunk.)

Az Arad Megyei Tanfelügyelőség által szervezett eseményekről egy következő cikkben írunk.