Hétfőn kezdődik a képességvizsga

[Illusztráció: matematicienii.ro]

Június 15-én, hétfőn a román nyelv és irodalom írásbelivel kezdődik a nyolcadikosok idei képességvizsgája. Június 17-én, szerdán következik a matematika írásbeli, 18-án, csütörtökön pedig az anyanyelvi nyelvtan és irodalom, azaz számunkra a magyar nyelv és irodalom írásbeli.

Mindhárom nap reggel 9 és 11 óra között zajlik az írásbeli vizsga, de a diákok már egy órával azelőtt, tehát reggel 8 órakor gyülekeznek az iskolában. Az írásbeli vizsgák a Csiky Gergely Főgimnázium új épületrészének első emeletén lévő U11-es, U12-es és U13-as teremben zajlanak, a csomagok megőrzésére további két terem áll rendelkezésre a vizsgatermek közelében. A vizsgázók ne felejtsék magukkal hozni a személyi igazolványukat (vagy, annak hiányában, az útlevelüket).

A vizsgára járványtani szűrés után léphetnek be a diákok, azaz ha a testhőmérsékletük nem haladja meg a 37,3 Celsius fokot, vagy nem mutatnak légúti fertőzési tüneteket (nem köhögnek, tüsszögnek gyakran). A vizsgaközpontot fertőtlenítő szőnyeggel, védőmaszkokkal, kézfertőtlenítőkkel látják el és rendszeresen fertőtlenítik, a vizsgázókat megfelelő távolságra ültetik egymástól. A karanténban lévő, koronavírussal diagnosztizált, kórházban kezelt vagy a megengedettnél magasabb testhőmérsékletű diákok külön időpontban, június 22. és július 4. között vizsgázhatnak.

A korábbi évekhez hasonlóan, a vizsgaterembe segédanyagokat (füzetet, könyvet, képlettárat, jegyzeteket stb.), illetve bármilyen típusú elektronikus kommunikációs vagy számolóeszközt bevinni szigorúan tilos! Ezek birtoklása a vizsgáról való azonnali kizárással jár, még akkor is, ha nem használták őket.

A vizsga időtartama alatt szigorúan tilos bármilyen segédanyag használata, ahogyan az egymás közötti beszélgetés és a másolás is! A teremben hangot és mozgóképet rögzítő webkamerák működnek. A felvételeket az Arad Megyei Tanfelügyelőség veszi át és ellenőrzi, a személyes adatok kezelésére vonatkozó 677/2001-es törvény (és utólagos kiegészítései) betartásával.

Az óvások előtti eredményeket június 22-én, hétfőn 14 óráig fogják kifüggeszteni a földszinti hirdetőtáblán. Az esetleges óvásokat ugyanazon a napon 16.00 és 19.00 óra között, illetve június 23-án 8.00 és 12.00 óra között lehet benyújtani, a végleges eredményeket pedig június 27-én, szombaton függesztik ki. A képességvizsga átlaga 80 százalékban számít bele abba a felvételi jegybe, amely alapján a diákok felvételt nyernek a kilencedik osztályba.

További információkat a Csiky Gergely Főgimnázium titkárságán, illetve a 0257-210002-es telefonszámon lehet igényelni. Sok sikert minden vizsgázónak!

Forrás: edu.ro.