Kötelezővé vált az online oktatásban való részvétel

[Illusztráció: petersons.com]

Az Oktatási és Kutatási Minisztérium 2020. április 21-én, kedden tette közzé az online oktatás folytatásával kapcsolatos 4135-ös rendeletet. Ennek a diákokra vonatkozó fontosabb kitételeit foglaljuk össze az alábbiakban.

A tanminisztériumi rendelet értelmében kötelezővé vált az online oktatás. (Ez eddig lehetőségként, majd ajánlásként volt megfogalmazva.) Azon diákok számára, akik technikai okokból (megfelelő számítástechnikai eszköz és/vagy internetes kapcsolat hiánya) nem tudnak résztvenni az online oktatásban, az iskolába való visszatérés után felzárkóztató tevékenységeket szerveznek. Ennek pontos menetéről, ahogy az iskolai oktatásra való biztonságos visszatérésről még nincs pontos információ.

Az osztályfőnökök, tanítók nyilvántartják a tanulók jelenlétét az online oktatás ideje alatt, s szükség esetén felveszik a kapcsolatot a szülőkkel a felmerülő nehézségek megbeszélése végett.

Ahogy azt április 21-i cikkünkben már jeleztük, az online oktatás részben a már korábban kiépített csatornákon (közösségi oldalakon létrehozott csoportok, elektronikus levelek, üzenetek, oktatási platformok stb.), részben online órákon történik. A tanulók az oktatás minden formáján kötelesek részt venni, nemcsak az az online órákon! Az online szakórákat, illetve az osztályfőnöki órákat is a Zoom alkalmazás segítségével lehet lebonyolítani, amelyen a koronavírus-járvány idejére a megszabott 40 perces időkorlátot iskolánk számára is feloldották. Ezzel együtt az online órák javasolt maximális hossza 40-50 perc, amit az osztályonként létrehozott órarend is szabályoz.

A tanulók egyenletes terhelése érdekében a pedagógusok az eredeti órarendnek megfelelő napokon, lehetőleg a délelőtti, kora délutáni időpontokban fogják felvenni a kapcsolatot a diákokkal. Immár nem csak ismétlésre, gyakorlásra, hanem új ismeretanyagok bevezetésére, elsajátítására is lehetőséget biztosít a minisztériumi rendelet. Az új tananyagot, természetesen, a lehetőségekhez mérten, átgondoltan, kiegyensúlyozottan fogják megválogatni és átadni a pedagógusok.