Kis és nagy matematikusok versenye a Csikyben

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny Arad megyei szakasza a Csiky Gergely Főgimnáziumban [Fotó: Czeglédi Csilla]

Idén február 21-én, pénteken délután szerveztük meg a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei szakaszát a Csiky Gergely Főgimnáziumban. Összesen 217 Arad megyei diák mérte fel a matematikatudását, pontosabban a logikus gondolkodási képességét, hiszen ez a verseny nem feltétlenül a matematikai ismereteket célozza, inkább nagy hangsúlyt fektet a szövegértésre, az ismeretek gyakorlati alkalmazására.

Pontosan délután 3 órakor bontották fel azt a dobozt, ami a feladatlapokat rejtette. A diákok évfolyamuktól függően 25 vagy 30 feladattal kellett hogy megbirkózzanak, 60, 75 vagy 90 perc alatt. A feladatokban találkozhattak Manófalva lakóival, totyogó kiskacsákkal (minden évfolyamon), de konkáv sokszöggel és koszinusz-tétellel is. (Ez utóbbi persze a nagyoknál jelent meg). A jó válasz 4 pontot ért, a hibás válaszért pedig levontak 1 pontot. Tehát azt is mérlegelni kellett, hogy a bizonytalan választ bevállalja-e a versenyző és kockáztat, vagy sem. A javítókulcs megjelenése után a diákok kiszámolhatták a saját pontszámaikat, de a jó szervezésnek és a számítógépes javításnak köszönhetően már vasárnap megnézhette mindenki a saját elért pontszámát.

A legeredményesebb tanulókat, felkészítő tanárukat és a szülőket március 11-én várjuk a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád dísztermébe a díjazásra. Akkor fog kiderülni azoknak a neve is, akik Arad megyét képviselik az április 17–19 között megrendezésre kerülő döntőn.

Köszönet a kitartó munkáért, és további sikerekben gazdag iskolaévet kívánunk!

[Fotó: Czeglédi Csilla]

« A 2 »