A 48-as forradalom emlékére

marcius_15_sav

A történelem minden nép számára fontos. A 48-as forradalom a magyar nép számára jelent nagyon sokat. Ismerni és érteni kell körülményeit, lefolyását. Ez a történelmi esemény rávilágít arra, hogy bármily kicsiny egy nép, az összefogás megsokszorozza erejét. 

Az 1848-as forradalom néhány mozzanatát idézték fel diákjaink március 15-én, pénteken délben a Csiky Gergely Főimnázium udvarán. A márciusi ifjakat most az iskola diákjai személyesítették meg. Elhangzott a 12 pont, Petőfi szellemiségét pedig a Nemzeti dal elszavalása elevenítette fel. A vers refrénjét a szavalóval együtt mondta hangosan a közel 600 diák. A megemlékezést a kórus Kossuth-nótái, a legkisebbek gitárjátéka és a nagyobbak zenei előadása tette színesebbé.  Közben a legkisebbek, az elemi osztályos diákok tanítóik kíséretében a Szabadság-szobor környékét díszítették fel.

Az iskolai ünnepséget követően a középiskolások ismereteiket egy érdekes Honfoglaló játékon mérhették fel. A történelmi kérdések mellett olyan természettudományi, illetve magyar irodalmi kérdésekre kellett megkeresniük a választ, amelyek valamilyen szinten kötődnek 48-hoz.

Az ünnepet a Szabadság-szobornál a koszorú elhelyezésével zártuk.

[Fotó: Horga Annamária, Juhász Alexandra]

« A 2 »

[Videó: Ilona János]