„Tízéves korom óta azt terveztem, hogy színpadon fogok állni” – beszélgetés Mező Misivel iskolánk dísztermében

mezo_misi_sav

Bátkai Sándornak, az Arad-belvárosi Magyar Baptista Gyülekezet tagjának ötleteként, az Alma Mater Alapítvány szervezésében Mező Misi, a Magna Cum Laude együttes frontembere vett részt egy közönségtalálkozón a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében, március 2-án, szombaton. 

Mező Misi influenzája ellenére sem mondta le aradi látogatását, mi több, még dalokat is hozott itteni közönségének, amelyhez türelemmel, érdekes válaszokkal és páratlan humorral viszonyult. Az esemény házigazdája Pataky Lehel Zsolt újságíró, az Aradi Hírek alapító-főszerkesztője volt, aki kérdéseivel az énekes minden aktívabb periódusát érintette. Misi pedig nem tért ki egyetlen kérdés elől sem, őszintén válaszolt, így beavatva a közönséget pályájának váratlan fordulataiba is, mind magánéleti, mind szakmai síkon.

Mint elmondta, az együttes Gyulán alakult és hét évig egyáltalán nem volt ismert, a frontember szavaival élve „nekik ennyi időbe telt kitűnni”. Sokszor saját költségükön sikerült csak fenntartani a zenekart, és olyan is volt, hogy egy háromperces interjúért felutaztak a fővárosba, hiszen ha ennyivel is lendíteni tudtak a Magna Cum Laude hírnevén, nem volt kérdéses, megteszik-e.

„Utálom, ha művész úrnak szólítanak.” Az énekes igyekszik távol tartani magánéletét a bulvártól, hiszen szeretné maximálisan kiélvezni a családjával töltött idejét, és külön örül annak, hogy munkája megengedi, hogy sokat lehessen együtt velük. Azt állítja, ő a tehetségét ajándékként kapta, pontosan ezért használja arra, hogy általa mondja el a közönségnek pillanatnyi lélekállapotát vagy az őt foglalkoztató gondolatokat.

Kérdésemre, hogy szerinte miért ennyire népszerűek az együttes dalai, azt felelte: „Fogalmam sincs. Soha nem boncolgattuk a sikereinket. Miért van az, hogy szeretik a dalaimat? Tényleg nem tudom. Valószínű, a szövegeknek olyan üzenete van, amivel az emberek azonosulni tudnak, mert valós, megélt események, nem pedig egy fiktív világba vezetnek el.”

És hogy mit üzen a mai fiataloknak? „Ne a profit irányából közelítsék meg céljaikat, ne az legyen a motiváció, hogy előbb-utóbb ők sztárok lesznek. Csak csinálják azt, amit szeretnek, tiszta szívből, lélekből. Amikor a profitot nézi valaki, és ennek érdekében csinál valamit, az nem ad jó üzenet a külvilágnak, nem szabad hagyni, hogy ez legyen a mozgatórugója. Eleinte mi sem éltünk meg, de akkor is csináltuk, amikor egy forintot sem kerestünk, és ha nem kapnánk pénzt a koncertjeinkért, akkor sem hagynánk abba.”

A közönségtalálkozót dr. Sallai Jakab kisszentmiklósi baptista lelkipásztor zárta egy rövid igehirdetéssel.

[Fotó: Juhász Alexandra]

« A 2 »

Sajtóvisszhang:

Mező Misi: „Kaptam a tehetségem, nem az én érdemem” (Pataky Lehel Zsolt, Aradi Hírek)