Csiky-napi ünnepség

csiky_nap_2018_sav

1842. december 8-án az Arad megyei Pankotán született Csiky Gergely drámaíró. Iskolánk, amely az ő nevét viseli, minden évben december elején ünnepli a Csiky-napot. Idén ez péntekre, december 7-re esett. 

Reggel kilenc órakor megtelt az első emeleti folyosó, ugyanis a hagyománynak megfelelően itt gyülekeztünk az ünnepségre. Iskolánk diákjain és pedagógusain kívül vendégül láthattuk támogatóinknak, a városi önkormányzatnak, az RMDSZ-nek, az Alma Mater Alapítványnak, az Aradi Tanfelügyelőségnek, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesületnek a képviselőit. Meghívottaink voltak az Arad megyei magyar általános iskolák küldöttségei, illetve a testvériskoláink közül is többen képviseltették magukat: a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum, illetve a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum. Örömmel fogadtuk őket, jó volt velük együtt ünnepelni.

A köszöntők, a versek és a karácsony hangulatát idéző kórus után következett az ünnepség csúcspontja: a Csiky-díj átadása. Idén az iskola legfontosabb díját Kurunczi Viktória XII. A és Bíró Endre XII. C osztályos tanulók érdemelték ki a kiemelkedő tanulmányi eredményeikkel, versenyeredményeikkel és hagyományőrző tevékenységeikkel. A következő ünnepi mozzanatban megkoszorúztuk Csiky Gergely mellszobrát, amelyet az EMKE 16 éve állított fel.

A nap versenyekkel folytatódott. Az általános iskolások a CsiBIT játékos infokommunikációs vetélkedőn vettek részt a díszteremben. Ezen a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola csapata diadalmaskodott, második a Csiky Gergely Főgimnázium, harmadik pedig a zerindi Tabajdi Károly Általános Iskola lett, dicséretet érdemelt az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola csapata. (A CsiBIT versenyről külön anyagban is beszámolunk majd. – Szerk. megj.) A középiskolás diákok a Jelen Ház dísztermében gyülekeztek a Tóth Árpád Versmondó Versenyre, ahol kötelező versként a IX–X. osztályosoktól a Harangvirág, a XI–XII. osztályosoktól pedig Az öröm illan c. verseket hallhattuk. Ezenkívül mindkét kategóriában a diákok egy-egy Tóth Árpád műfordítást adtak elő. A versmondásban a IX–X. osztályban a legjobbak lettek: Piránszki Nándor, I. díj (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen, felkészítő tanár Szirákné Csapó Ágnes), Tóthpál Eszter, II. díj (Csiky Gergely Főgimnázium, felkészítő tanár Rudolf Ágnes), Serfőző Anna, III. díj (Erkel Ferenc Gimnázium, Gyula, felkészítő tanár Balogh Norbert). A XI–XII. osztályosok közül I. díjas lett Csepei Gábor, II. díjas pedig Nagy Ildikó Alexandra (mindketten a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanulói, felkészítő tanáruk Jován Katalin).

Ugyanezen a napon ismerhettük meg az előzőleg meghirdetett esszéíró pályázat nyerteseit is: Köteles Nikolett a Csikyből, Gere Barbara Szegedről, Mohamed Karim Abdulrahman Gyuláról, Temesvárról Gergelyfi Beáta és Nyári Aida, valamint Szendrei Boglárka Debrecenből. Az esszé témája Kedvenc versem vagy Kedvenc költőm volt.

A Csiky-napi ünnepség nagyon jó alkalom volt arra, hogy barátokkal együtt hangolódjunk rá az év legszebb ünnepére, a Karácsonyra.

Csiky-napi ünnepség [Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra, Kurunczi Ferenc]

« A 3 »

 

Tóth Árpád Versmondó Verseny a Jelen házban [Fotó: Fodor Tímea]

« A 2 »

 

Csiky-napi versenyek díjazása [Fotó: Juhász Alexandra]

« A 3 »

 

Az Erdélyi Magyar Televízió beszámolója az eseményről