Drogprevenció – diákokkal, szülőkkel, pedagógusokkal

bonus_pastor_diakokkal_sav

A drogprevenció közös ügy, közös feladat: család és iskola együttműködésere van szükség. Ennek jegyében folytattuk iskolánkban november 15-én és 16-án a „Merj nemet mondani!” drogprevenciós eseménysorozatot, melynek keretén belül a Bonus Pastor Alapítvány munkatársai, Bartha Éva, Horváth Mária és Bartha Zsolt diákokkal, szülőkkel és pedagógusokkal beszélgettek a drogokról, a fogyasztás, rászokás veszélyeiről, a megelőzés lehetőségeiről. A tevékenységsorozat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott sikeres pályázat eredményeként jöhetett létre. 

bethlen_s

Csütörtök és péntek délelőtt a VI. A, VI. B, VII., VIII., IX. A, IX. B, IX. C, IX. SP, X. A, XII. A, XII. B és XII. C osztályok vettek részt prevenciós műhelymunkán, vagyis azok az osztályok, akik tavasszal nem részesültek a hasonló programokon. A 2×50 perces foglalkozáson a diákok szabadon beszélgethettek a drogokról, s azokról a veszélyekről, amit a függőségek rejtenek.

A cél nem a drogokkal kísérletezők elítélése, hanem annak a fontos üzenetnek az átadása volt, hogy bármilyen helyzetben is legyen valaki, mindig van kiút, mindig van lehetőség a változásra.

Csütörtök délután, a szülőknek szervezett találkozón a család szerepét hangsúlyozták vendégeink.

A kutatások és tapasztalatok szerint a drogmegelőzés leghatékonyabb eszköze, ha odafigyelünk és rendszeresen, őszintén beszélgetünk a gyerekekkel.

Ha a szülő része gyermeke életének, ismeri a barátait, szokásait, akkor a megelőzés mellett a szerhasználat korai jeleit is könnyebben észreveszi. A rászokás előtt pedig könnyebb közbeavatkozni. Beszéltünk az internetfüggőségről, és a játékfüggőségről, amely, sajnos, már egyre fiatalabb gyerekek körében is teret nyer.

Péntek délután a pedagógus kollegáimmal beszélgettünk az iskola szerepéről, feladatairól, hatásköréről.

További hasznos információkat az alábbi angol és magyar nyelvű honlapokon találnak az érdeklődők:
https://www.jellinek.nl/english/
http://drugnet.bizland.com/
http://www.who.int/topics/substance_abuse/en/
https://www.niaaa.nih.gov/
https://alcoholchange.org.uk/
http://drogproblemak.hu/
http://drogprevenciosalapitvany.hu/#contact_section
http://bonuspastor.ro/

[Fotó: Ilona János]

Drogprevenciós tevékenység a diákokkal

« A 4 »

 

Drogprevenciós tevékenység a szülőkkel

« A 2 »

 

Drogprevenciós tevékenység a pedagógusokkal