„Jó volt megismerni a jövendőbeli iskolámat” – Nyolcadikosok nyílt napja a Csikyben

nyilt_nap_2018_sav

Október 10-én, szerdán, egy kellemes, meleg őszi napon látogattak Aradra a megye nyolcadikosai, hogy betekintést nyerjenek a Csiky Gergely Főgimnázium világába, többet megtudjanak a választható szakokról, és talán első ízben találkozzanak jövendőbeli osztály- és évfolyamtársaikkal. Elmondásuk szerint jól érezték magukat, hasznosan és kellemesen telt számukra az iskolánkban töltött néhány óra. 

Reggel 9 órakor a díszteremben gyülekeztek a diákok, ahol Spier Tünde igazgató asszony köszöntötte őket, bátorítva mindenkit, hogy ismerkedjenek egymással és szívjanak magukba minél több információt, hiszen ez az út a gyarapodás és siker felé. Ezután Tóthpál Renáta igazgató-helyettes ismertette röviden a tevékenységek menetét, majd Rudolf Anna iskolapszichológus ismerkedési játékokkal oldotta a hangulatot.

10 órakor következett a szakok bemutatása. Mindenki kíváncsian figyelt, hogy minél tájékozottabb legyen, amikor majd dönteni kell. Legelőször az autómechanika szakosztálybeli lehetőségeket mutatta be Zaiț János szakoktató vetített képek és egy rövidfilm segítségével. A matematika–informatika, természettdományok és intenzív angol szak bemutatását Ruja Ildikó angoltanár kezdte, aki a nyelvtudás fontosságára hívta fel a figyelmet és mindenkit, aki tovább szeretne tanulni, bíztatott, hogy az A osztályban a helye. Ilona János informatika és számítástechnika tanártól megtudhattuk, hogy manapság a nyelvtudással együtt a digitális készségek is rendkívül fontosak. Az elmúlt években készült néhány fotóval illusztrálta azokat az órai és órán kívüli tevékenységeket, versenyeket, amelyeken majd részt vehetnek a diákok. Hadnagy Éva kémiatanár a természettudományok szakot mutatta be, jelezve, hogy sokat kísérletezik a diákjaival, mert tudja, hogy ők „azt szeretik, ami robban vagy füstöl”. A turizmus szakot két szaktanár, Lévai Ildikó és Hasas Paul mutatta be közösen, bevezetve a jelenlévőket a hotelek világába és a turisztikai irodák munkájába. Végezetül Tóthpál Renáta közgazdaság szakos tanár ismertette röviden a közgazdaság szakosok tevékenységeit, kiállításait. A nyílt nap első fele azzal zárult, hogy a diákok megtekintették az iskolánkról szóló kisfilmet, majd a csikys nyolcadikosok, néhány tizedikes tanuló segítségével körbevezették diáktársaikat az iskolában.

Rövid szünet után dr. Muntean Tibor történelemtanár egy Mátyás királlyal kapcsolatos vetélkedőt vezetett, kilencedikes diákok közreműködésével. A nyolcadikosok nagyon élvezték az interaktív előadást, hiszen lúdtollal írhattak, dartsoztak, latin szöveget bogoztak ki és fordítottak magyar nyelvre, valamint csillagképeket azonosítottak be.

A nap végén, egy gyors focimeccs után, jól megérdemelt ebéd várta a diákok a Jelen házban. Végezetül íme, néhány diák véleménye a szerdai nyílt napról:

„Nagyon jó volt a mai nap. Jó volt megismerni a jövendőbeli iskolámat, ahol bemutatták a szakokat, sok jó dolgot mondtak mindegyikről, de nekem mégis a közgáz tetszett a legjobban. Már alig várom, hogy oda kerüljek, de mégis van bennem egy kis félelem, hogy milyenek lesznek az új osztálytársaim, az új tanárok. Köszönöm szépen a Csikynek ezt a mai napot.” (Nagy Rebeka, Nagyiratosi Általános Iskola)

„A többi nyolcadikossal beszélgetve megismertük egymást és összebarátkoztunk velük. Körbevezettük őket az iskolánkban és így búcsúztunk el egymástól.” (Kisvárdai Spier Tamás, Csiky Gergely Főgimnázium)

„Nekem nagyon jól telt a mai napom. Nagyon sok új személyt ismerhettem meg és új barátságok alakultak ki a mai napon. Sok izgalmas feladaton vettünk részt és jól szórakoztunk.” (Miklós Zsanett, Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola)

communitas_logoAz iskola vezetősége köszöni a szervezéshez nyújtott anyagi támogatást az Alma Mater Alapítványnak, a Communitas Alapítványnak és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesületnek.

[Fotó: Juhász Alexandra]

« A 3 »