Licisták a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyílt napjain

nyilt_nap_bbte_sav

Mint minden évben, a BBTE idén is megrendezte azt a hosszú hétvégét, amelyen az ország különböző pontjairól érkező tizenkettedikes diákokat fogadta, hogy azok jobban megismerhessék az egyetemet és annak a különböző karait. A szeptember 20–23. között megszervezett programokon iskolánk hét végzős tanulója vett részt, az utazás és a szállás költségeit, mint mindig, az egyetem állta. 

A péntek délelőtti megnyitó után tematikus előadások kezdődtek a BBTE karainak bemutatásával. Már a címek is elég érdekesek voltak: „Gyermekfilozófiai foglalkozás” , „Felnőtté válás – kapcsolatok – intimitás”, „Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézet”. Később esti programokkal is előállt az egyetem, például ultrahangos denevérvadászaton vehettünk részt, illetve meglátogathattuk a csillagvizsgálót.

Szombaton egy-egy háromórás, interaktív előadás keretében már mélyebben is belemerülhettünk az általunk kiválasztott karok megismerésébe, mégpedig a Bölcsésztudományi Kar, a Geológiai Intézet Magyar Tagozata, a Fotó, Film és Média, illetve a Magyar Kémiai és Vegyészmérnöki Kar és mások szervezésében. A vasárnapi záróbeszéd előtt megtudhattuk még, hogy milyen eredményekkel vagy épp milyen érettségi átlaggal lehet közvetlenül bejutni az egyetemre, hogyan folynak a felvételik, hogyan lehet Erasmus-programmal kijutni külföldre stb.

De, persze, nem töltöttünk minden egyes órát előadásokon és bemutatókon. Alkalom nyílt arra, hogy ellátogassunk Kolozsvár gyönyörű központjába is, ahol a főtér két legjelentősebb műemlékét, a Mátyás-szobrot és a Szent Mihály templomot tekintettük meg. Nagyon kár, hogy a BBTE csak néhány diák fogadását vállalta, hiszen végső soron valamennyi végzős diáknak hasznos lehetett volna ez a hosszú hétvége, hogy megismerje az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézményét, amelyen magyar nyelven is tanulhat. De ha kérdésetek van ezzel kapcsolatban, nyugodtan forduljatok hozzánk, hiszen mi már kaptunk némi „kóstolót” az egyetemről.

[Fotó: Ádám Krisztina, Benedek Walter]