Spanyolországi naplójegyzetek (I.) – Erasmus+ projekttel Granadában

erasmus_granada_i_sav

Április 28-án, szombaton, a Csiky Gergely Főgimnázium 10 közgazdaság szakos tanulója Tóthpál Renáta igazgató-helyettes és Fekete Karolina angoltanár kíséretében a spanyolországi Granadába vette az irányt a Let’s Benefit című Erasmus+ projektnek köszönhetően, hogy két hét szakmai gyakorlaton vegyen ott részt. Az 5 tizedikes és 5 tizenegyedikes szerencsés utazó kiválasztása már hónapokkal ezelőtt megtörtént, egy vizsga alapján. A spanyolországi útról naplószerűen, több részletben, és természetesen sok szép fotó kíséretében fogunk beszámolni itt, a weblapon. 

1. nap: április 28., szombat

Az izgalom és a kíváncsiság már reggel hatalmába kerített, még mielőtt elindultunk Budapestre. Előtte megtörtént a könnyfakasztó búcsú a szülőktől, mivel két hét azért nem rövid idő…

Közülünk a többség még nem ült repülőgépen, így azt is izgatottan vártuk. Leszálláskor büszkén és boldogan számoltunk be egymásnak a repülőúton szerzett élményeinkről. Felemelő érzés volt az a sok adrenalin, amely felszabadult bennünk, miközben a gép hatalmas sebességel startolt a kifutópályán, illetve az a pillanat, amikor elhagyta a földet. Fül bedugul, pupilla kitágul. Mindannyian úgy éreztük, hogy ezt az élményt újra és újra megtapasztalnánk.

Malaga repteréről két órás autókázás után érkeztünk meg Granadába, két hetes szakmai gyakorlatunk helyszínére. A szállásunk egy öt szobás apartman Granada egyik lakónegyedében, fél óra sétára a központtól. Elfoglaltuk kijelölt szobánkat és a fárasztó nap után mindenki gyorsan nyugovóra tért.

2. nap: április 29., vasárnap

Reggel üdén és frissen indultunk felfedezni a város zegzugait, nevezetességeit, a kimaradhatatlan szuveníres boltokkal egyetemben. Nincs jobb dolog annál, mint hogy időt szakítsunk olyan dolgokra, amelyek érdekelnek bennünket.

Megtekintettük a helyi katedrálist, amely a gótikából a reneszánszba átmenő időszakban épült a XVI. században; a dombtető aljából megcsodáltuk az Alhambrát, amelyet szerdán fogunk belülről is megismerni; rövid sétát tettünk az Albacin negyedben, a macskaköves, zegzugos kis utcácskákban, jártunk a városházánál és persze megismertük a környéket is, ahol lakunk.

3. nap: április 30., hétfő

Első munkanapunk. Picit fáradtan indultunk neki, szégyenlősek voltunk, de a bemutatkozás után mindenki felszabadult. Házigazdáink bemutatták a cégük székhelyét: a M.E.P. (Mobility European Projects) Europrojects Granada S.L. nagyon hangulatos kis irodával rendelkezik és a vezetők is nagyon barátságosak.

Megismertük a céget, illetve az eddig ott zajlott Erasmusos projekteket. Átbeszéltük a közös projektünk fő célkitűzeseit: tapasztalatszerzés, kommunikációs készség, a csapatszellem fejlesztése, felelősségtudat kialakítása. Beosztottak bennünket a gyakorlat helyszínére, három különböző szupermarketbe, és bemutatták az értünk felelős oktatókat.

Ebéd után kétórás spanyol nyelvleckénk volt, majd kétórás városnézés vette kezdetét. A kísérőnktől megtudtuk, hogy a gránátalma Granada szimbóluma, s ez sok díszítésben is megjelenik. Fáradtan tértünk vissza szálláshelyünkre, de izgalommal telve néztünk a következő nap elébe, hisz munka után Malagába fognak vinni városnézésre. A naplójegyzetek következő részét tehát malagai élményeinkkel folytatjuk.

[Fotó: Nagy Dorottya]

« A 2 »