Generációs kihívások az oktatásban

prisma_kepzes_sav

A címben említett, igen aktuális témával foglalkoztunk az első félév utolsó napján megszervezett tanári továbbképzésen, amelyen iskolánk tanári karának jelentős része, illetve az Aurel Vlaicu Általános Iskola három tanára vett részt. 

A kolozsvári Prisma egyesület által meghirdetett A mi iskolánk, a mi közösségünk! pályázati programon belül szervezett képzésre pénteken, február 2-án került sor.

A képzés elsősorban az iskolában jelentkező generációs problémák hátterének, okainak, kezelési lehetőségeinek feltárásával foglalkozott. Az iskolapadjainkban ülő Z generáció (a „digitális bennszülöttek”) diákjai különleges kihívások, égető kérdések elé állítják az oktatási rendszereket. Hogyan motiváljuk őket? Mit tegyünk, hogy együttműködőbbek legyenek? Hogyan adjuk át tudásunkat azoknak a fiataloknak, akik hozzászoktak a gyors információáramláshoz és annak befogadásához?

E generáció tagjai már úgy érkeznek az iskolapadba, hogy rendelkeznek bizonyos ismeretekkel, a digitális világnak köszönhetően pedig minden információt könnyen elérhetnek. (És el is érnek.) A megváltozott generációs sajátosságokból egyenesen következik, hogy a hatékony oktatásnak módszertanában is alkalmazkodnia kell a diákok megváltozott igényeihez. Bár néha jól jönne egy mindig sikeresen használható módszer vagy eszköz, ilyen „kulcsot” a pénteki képzésen nem kaptunk a kezünkbe. Beszéltünk viszont a tolerancia, a kommunikáció, s a pozitív visszajelzés fontosságáról, a jól előkészített kooperatív játékok segítségével pedig gyakorlatban is felismerhettünk egy sor kommunikációs akadályt, buktatót.

A nap végén megerősödött bennem, hogy egy tanár sem tud igazán motiválni addig, amíg ő maga nem motivált maximálisan. Ahhoz azonban, hogy a pedagógus példakép, motiváló erő, mozgatórugó legyen diákjai körében, magának a pedagógusnak is szüksége van egy kis felfrissülésre, megújulásra tudásában, hozzáállásában és motivációjában egyaránt. Ezért (is) hasznosak ezek az együtt gondolkodások. Köszönjük trénerünknek, Filer Lórándnak az együtt eltöltött hasznos és értékes 8 órát.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »