Lenyűgöző képek egy lenyűgöző világról [Netkurkász]

bence_mate_wildlife_photographer_of_the_year_sav

Máté Bence természetfotói egy olyan perspektívából mutatják be nekünk az állatvilágot, ahogyan mi nem szoktuk megfigyelni. Vagy azért, mert nincs rá lehetőségünk, vagy azért, mert túl szokványosnak tűnik, és nem szánunk rá időt. Az apró csodák pedig ott rejlenek mindennapjainkban, a mi dolgunk csupán annyi lenne, hogy felfedezzük őket. 

„Máté Bence magyar természetfotós. A BBC világverseny történetének legeredményesebb fotósa. Az egyetlen ember, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztottak a világon, illetve egy időben a verseny minden ranglistáját vezeti. A Spektrum csatornán sugárzott háromrészes sorozatból, »a láthatatlan madárfotós« néven ismeri a közönség. Számos eredménye mellett nemzetközi hírnevet a széles körben elterjedt különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának.” Bence e néhány mondattal mutatkozik be a saját weboldalán, ahol valóban lenyűgöző képeket és filmeket találunk több mint másfél évtizedes munkásságából.

Magyarországi és külföldi fotós sikereihez a profi (részben saját maga által tervezett) fényképezőgépeken, vezérlő szerkezeteken kívül persze hozzájárul a tapasztalat, az érzék és nem utolsó sorban a türelem, hiszen a megfelelő pillanatok megörökítése érdekében akár napokon át is hidegben, melegben várnia kellett a készítőnek. Érdekesség: 2017-ben megépítette az első olyan lest Erdélyben, ami a nagyközönség számára is nyitott. Erről itt találunk további információkat: https://medveles.hu/.

Fotósorozatai láttán rádöbbenhetünk arra, hogy Földünk mennyire sokszínű, egyedi, s hogy mi csak egy nagyon kis részletet ismerünk belőle. Máté Bence segít nekünk „látni” a világot, ezáltal utat engedve a gyönyörködésnek. A képek magukért beszélnek!

Alább a wikipédia-oldalán közzétett három fotót mutatjuk be, a borítókép ezek közül a 2010-ben elkészített Árnyjáték című, levélvágó hangyákat ábrázoló képe, mellyel első magyarként Az év természetfotósává választották. A beágyazott kisfilm, Morvay Péter munkája, Máté Bencét mutatja be munka közben. (Bencéről sok klassz kisfilm van még a YouTube-on!) Ja, és a facebook-oldalára is érdemes ellátogatni!

[Fotó: Máté Bencehttps://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1t%C3%A9_Bence]