Galamb József és a Ford-T a Csikyben

galamb_jozsef_kiallitas_sav

110 éves a Ford-T! A világhírű autót s megalkotóját, a makói származású Galamb Józsefet bemutató vándorkiállítás Aradra, a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermébe is eljutott a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület s személyesen Szilágyi László elnök szervezésében, Bognár Levente alpolgármester, illetve Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke támogatásával

Hétfőn, január 15-én délelőtt dr. Halmágyi Pál, a makói József Attila múzeum nyugalmazott igazgatója tartott lendületes bemutatót Galamb József életéről a csikys szakiskolások és a nyolcadik osztályosok számára. Izgalmas részleteket tudhattunk meg Galamb József magyarországi, majd amerikai éveiről, s Henry Ford gyárában végzett munkájáról. Az általa tervezett Ford-T modell, becenevén „Bádog Böske” (Tin Lizzy) volt az első jármű a világon, amelyet futószalagon szereltek össze, s megfizethető ára miatt a középosztálybeli amerikaiak számára is lehetővé tette az autóvásárlást, utazást. 1908 és 1927 között több mint tizenöt millió darabot gyártottak belőle, s ezt a számot csak 1972-ben tudta felülmúlni a Volkswagen „Bogár”.

A korabeli fotókat, tervrajzokat, cikkeket, plakátokat tartalmazó panók február elsejéig lesznek nálunk, s addig bárki érdeklődő megtekintheti azokat.

Ami pedig a Ford-T modellt illeti, az most még csak fotókon csodálható meg iskolánk dísztermének előterében, de február elsején, a Maros-parti Veterán Autós Motoros Sportegyesület képviselőinek ígérete szerint már egy igazi, működő modell is bepöfög majd az iskola kapuján. Kíváncsian várjuk!

« A 2 »

Egy hozzászólás a(z) “Galamb József és a Ford-T a Csikyben” bejegyzéshez

  1. Tisztelt Igazgató Úr, kedves diákok! Köszönjük a szíves érdeklődést és a szép cikket! Nagyon örülök, hogy megismertethettük az érdeklődőkkel a makói születésű Galamb József főmérnök munkásságát, aki városukban Aradon a Vagongyárban kezdte a MARTA művek elődjénél a gépjármű gyártási pályafutását. Február 01. a kiállítás zárásakor visszük a Ford T-Modellt. Köszönettel és üdvözlettel: Szilágyi László Maros-parti Veterán Autós-, Motoros Közhasznú Sportegyesület elnöke

Hozzászólások lezárva.