Vitamindús percek

vegetables_sav

Mi az, amit szinte rögtön a tévé bekapcsolása után, a műsorok közben akár 20 percenként, vagy reggel, úton a suli felé, a rádiót hallgatva egész biztosan láthatunk/hallhatunk? Naná, hogy a reklámok! Elektronikai cikkeket, élelmiszereket, és nagyon gyakran, szinte már az unalomig ismételve a gyógyszeripar termékeit népszerűsítő reklámok bombázzák a figyelmünket. 

Most, a hideg beálltával leginkább a vitaminokat, az immunredszert erősítő készítményeket népszerűsítik, és legtöbbünk már csak a „biztonság kedvéért” is jól bepolcol az A, B, C és a téli naphiány miatt a D vitaminból, hiszen, lássuk be, senki nem fázik meg és betegedik le szívesen vagy önszántából. De vajon a szervezetünknek tényleg szüksége van ennyiféle pirulára? Megéri sorban állni, rászánni nem kis összeget és jó pár bogyót beszedni, hogy a tél „mellékhatásai” ne érvényesüljenek? A túlzott mértékben bevitt adagokról már nem is beszélve.

Mi, a X. A tanulói inkább körülnéztünk egy kicsit és mindenki a saját keresztnevének a kezdőbetűjével kezdődő zöldségről/gyümölcsről dokumentálódott. Kikerestük a bennük rejlő igazi vitaminbombákat és ásványi anyagokat, tanulmányoztuk a jótékony gyógyhatásaikat, sőt még a tápanyagtartalomnak is utána jártunk. Sok érdekességet találtunk, pedig a legtöbb választott zöldség/gyümölcs ott rejlik a kamrában, kertben, vagy akár a táskánkban is minden nap. Az eredményeket osztálytársam, Kása Katalin jóvoltából egy táblázatban összesítettük, amelyet IDE, vagy a nyitóképre kattintva tekinthetünk meg.