A magyar nyelv napja a Csiky Gergely Főgimnáziumban

magyar_nyelv_napja_2017_sav

November 13-án a hagyományokhoz híven ünnepeltük meg a magyar nyelv napját iskolánkban. Két korosztályban, az V–VIII., valamint a IX–XII. osztályosok korcsoportjában játékos vetélkedő keretén belül mérték össze tudásukat a vállalkozó szellemű diákok. 

Az V–VIII. osztályosok körében négy fős csapatok jelentkeztek, nemcsak Aradról (Aurel Vlaicu Általános Iskola, Csiky Gergely Főgimnázium), hanem a megye hat településéről (Ágyáról, Erdőhegyről, Kisiratosról, Majláthfalváról, Pécskáról és Zerindről). A verseny a közmondások, szólások, szállóigék ismeretén alapult. A tíz csapatnak a megadott idő alatt kellett hiányos szólásokat, közmondásokat kiegészítenie, képrejtvényeket megfejtenie, szólások alapján jellemeznie egy embert, összekevert szólásokat, közmondásokat kiválasztania. A vetélkedő győztese a Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola Agymanók nevű csapata lett.

A középiskolások írásbeli vetélkedőjén a három fős csapatok az osztálytermeikben családi találós kérdésre feleltek, betű- és képrejtvényeket töltöttek ki, a jelentésmagyarázat alapján közmondásokat találtak ki és más érdekes feladatokat oldottak meg. Az összesen 31 versenyző csapat közül a legmagasabb pontszámot az Anonymus érte el, amelynek tagjai Hegyi Boglárka, Pattus Dorottya és Toth Yvette (XII. A) voltak. Gratulálunk a győzteseknek!

A versenyek után a diákok és tanárok Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi testnevelés szakos tanár, Radnóti-díjas versmondó, és Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke versösszeállítását tekintették meg. A klasszikus költők ismert és kevésbé ismert alkotásaiből szerkesztett műsort zenés flashmob-vetítések színesítették. Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos délután a Bábszínházban is előadta a Nem mondhatom el senkinek… című versösszeállítást.

A versműsor után került sor a díjazottak jutalmazására. A vetélkedőn kiosztott könyjutalmakat az aradi Szabadság-szobor Egyesület támogatta. Köszönjük nagylelkű hozzájárulásukat!

[Fotó: Ilona János, Kovács Róbert, Rudolf Ágnes]

« A 3 »