Gloria Victis – ‘56-os megemlékezés

gloria_victis_sav

Október 21-én, szombaton Eger felé indultunk, hogy részt vegyünk a Rákóczi Szövetség által szervezett Gloria Victis nevű 56-os megemlékezésen. Erre több száz diák érkezett több ország magyarlakta településeiről. A Csiky Gergely Főgimnáziumot Back Annamária (XII. A), Kecskés Lóránt, Nagy Tamás és Spier Szilvia (XI. A) képviselte Spier Tünde matematikatanár kíséretében. 

Egerben a szállások elfoglalása és a megnyitó ünnepség után hangulatos táncház következett. Ezt követően kis csapatunk esti városnézésre indult, mivel a táncház után még tombolt bennünk az energia.

Másnap reggel Recskre indultunk, ahol a Nemzeti Emlékparkot jártuk be. Ezen a helyen 1950 és 1953 között az ÁVH kényszermunkatábort működtetett. Borzasztó volt látni a büntetéshez használt vizesgödröt vagy az embertelen körülményeket sejtető barakokat. Utunk folytatódott, Budapestre értünk, ahol a Műegyetem központi épületében vettünk részt egy ünnepségen. Itt Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, illetve Simicskó István, honvédelmi miniszter is beszédet mondott. Ezután következett a nap fénypontja (szó szerint!), hisz hosszú, kígyózó sorokban, égő fáklyákkal a kezünkben vonultunk végig a Duna-part budai szakaszán, hogy a Bem térre érkezzünk, a koszorúzásra. Este már újra Egerbe voltunk, kicsit fáradtan, kicsit megázva, de élménnyel teli.

Hétfő reggel egri városnézésre indultunk. Kedvencünk az Eszterházy Károly Egyetem volt, a gyönyörű termek miatt, illetve természetesen az Egri vár. A várban nem csak egyszerűen körbesétáltunk, hanem a korhű jelmezben minket kalauzoló csoportvezetőnek köszönhetően beleélhettük magunkat az egri nők vagy Dobó István várnagy katonáinak életébe. Megtapasztalhattuk (hallhattuk és érezhettük), mekkora hangja és nyomása van a bástyán elsülő fegyvereknek. Finom ebéd után haza indultunk.

Köszönjük Spier Tünde tanárnőnek, hogy elkísért minket! Köszönjük a lehetőséget, hogy ott lehettünk, és együtt emlékezhettünk!

[Fotó: Back Annamária, Rákóczi Szövetség]

« A 2 »