Látványos Baranta-bemutatót láthattunk

baranta_sav

Ahogy azt korábban jeleztük, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület meghívására október 10-én, kedden Aradra látogatott a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, Baranta csapata. 

Korhű öltözékben, gazdag fegyvertárral álltak ki a temesvári barantás diákok s látványos bemutatót tartottak az ősi magyar harci módszerek fortélyaiból a Csiky Gergely Főgimnázium udvarán összegyűlt diákok és pedagógusok számára.

Izgalmas ostorpárbaj és botos párharc után szablyavívást és fegyver nélküli, fokozottan az önvédelemre összpontosító puszta kezes harcot láthattunk, majd a szénából font céltáblák felé irányult a figyelem, hisz következett a látványos íjászbemutató.

Később a nézők is kipróbálhatták (ki is próbálták!) az íjászatot, majd a barantások a Szabadság-szobor előtt főhajtással emlékeztek az aradi vértanúkra. Az Aradra látogató diákcsapatot Benedek Márk, a Bartók Béla Elméleti Líceum tizenegyedikes diákj vezette.

A történelmi magyar harci kultúrából származó testmozgások összegyűjtésével létrehozott, s a kilencvenes évek óta formálódó magyar harcművészeti stílusról, a barantáról, illetve a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, Baranta csapatáról részletesebben az október 8-i programajánlóban írtunk.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »